Sremska Mitrovica – Ruma i Sremska Mitrovica su opštine sa najkvalitetnijom pijaćom vodom u Vojvodini i među pet najkvalitetnijih u Srbiji, govore rezultati analiza od strane akreditovanih državnih institucija, prenosi Radio televizija Srbije.

Malo koji grad u Vojvodini može da se pohvali ispravnom pijaćom vodom koja može da se konzumira direktno iz vodovodne mreže. Taj problem Rumljani i Mitrovčani nemaju, jer, kako kažu analize, stanovnici ove dve opštine imaju najkvalitetniju vodu.

Rade Hinić iz Rume kaže da bez bojazni pije vodu iz slavine: „Voda je dobra, nemam zamerki, tako je bar do sada bilo“.

U rumskoj fabrici vode na Fišerovom salašu se svakodnevno obavljaju analize sirove vode i one koja ide prema potrošačima. Jednom mesečno voda se analizira u sremskomitrovačkom Zavodu za javno zdravlje, a velike godišnje analize se obavljaju u Zavodima u Beogradu i Novom Sadu.

„Naša voda je dobrog kvaliteta, što potvrđuju i hemijske analize, koje se rade redovno“, kaže Slobodan Oparušić, tehnički direktor javnog preduzeća „Vodovod“ u Rumi.

Glavna izvorišta su kod Jarka i na Fišerovom salašu, gde je voda takvog kvaliteta da joj nije potrebna dorada. Bunari u Nikincima, Dobrincima i Grabovcima funkcionišu kao samostalni sistemi, a u Putincima i na maloradinačkom Špicu su ispomoć „Vodovodu“.

„Imamo internu laboratoriju gde se svakodnevno rade hemijske analize skraćenog oblika, hemijske analize sirove vode koja dolazi sa prvog izvorišta u Jarku“, kaže Oparušić.

On dodaje da postoji problem sa povećanim sadržajem gvožća i mangana ali da se posle tretmana te vode sve dovodi u ispravno stanje.

Rumski „Vodovod“ snabdeva blizu 17.000 potrošača, dnevno se isporuči skoro 18.000 kubika vode, odnosno 5,8 miliona godišnje. Gubici vode su veliki zbog dotrajalosti mreže, ali kvalitet zato među boljima u zemlji.

Ono što potrošači mogu da učine kako bi i dalje imali dovoljne količine zdrave pijaće vode je da se prema njoj odnose savesno i ne troše je bespotrebno.

You may also like