Oni koji nisu izabrali lekara neće moći da overe knjižicu

Sremska Mitrovica – U Srbiji je oko 75 odsto građana izabralo svog lekara, a oni koji to nisu učinili neće moći da overe zdravstvene knjižice sve dok se ne opredele kod koga će se lečiti, izjavila je juče pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović.

Ipak, veliki broj građana zahvaljujući intenzivnoj kampanji ministarstva za izabranog lekara to učinio i da sada šest miliona građana ima svog izabranog lekara.

Oni koji to nisu učinili dobiće markicu u zdravstvenoj knjižici čim se odluče za svog doktora opšte prakse, ginekologa, stomatologa ili pedijatra.

Pavlović je kazala da očekuje da će do kraja ove ili početkom iduće godine građani izabrati lekara, navodeći da je za overu knjižice važno da izaberu jednog, bilo da je reč o lekaru opšte prakse, stomatologu, ginekologu, pedijatru.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je dužan da, pre izdavanja markice za overu zdravstvene knjižice, proveri da li osiguranik ima bar jednog izabranog lekara budući da se podaci o tome nalaze u filijalama tog fonda.

Na pitanje kako će se lečiti pacijenti koji nemaju izabranog lekara, ona je kazala da su lekari dužni da mu pomoć ukažu u hitnim situacijama, kada će se ujedno i opredeliti kod koga će se dalje lečiti.

„Ako neko hoće da overi knjižicu, a u filijali Fonda nema podatka o tome da je izabrao lekara, on to neće moći da učini i moraće da ode do Doma zdravlja kako bi izabrao lekara“, navela je Pavlović, dodajući da će ustanova odmah proslediti potvrdu, odnosno, obaveštenje o tome RFZO nakon čega će pacijent moći da overi knjižicu.

Pavlović je ukazala da građani nemaju razloga za brigu i da izbor lekara nije vremenski ograničen, već da je pre svega bitan radi sopstvenog zdravlja, jer od sledeće godine počinju pripreme za besplatne skrining programe.

Obavezan izbor lekara predviđen je nedavnim izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Prema podacima RFZO, do sada su potpisane 6.352.254 izjave o izboru lekara.

You May Also Like