Od 1. oktobra veće penzije

Sremska Mitrovica – Iznosi na oktobarskim penzionim čekovima koji se isplaćuju u novembru, trebalo bi da budu uvećani za oko 1,5 odsto, rečeno je danas u kabinetu potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića.

To će biti redovno usklađenje penzija sa šestomesečnim rastom cena, obračunato uz procenat rasta BDP za prošlu godinu, koji je iznosio 1,8 odsto. Kako je rečeno u kabinetu potpredsednika Vlade, iznos povišice znaće se kada u drugoj polovini oktobra Republički zavod za statistiku bude objavio podatke o septembarskoj inflaciji.

Prema podacima iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prosečna penzija za korisnike iz kategorije bivših zaposlenih iznosi 23.435 dinara. Najniže penzije su po 12.077 dinara. Penzioneri iz kategorija samostalnih delatnosti prosečno primaju 22.944 dinara, a penzionisani poljoprivrednici po 9.235 dinara.
Penzioneri su u januaru dobili vanrednu povišicu od dva odsto, a najniže penzije su povećane za još jedan odsto. Redovnim usklađivanjem penzije su u aprilu povećane za 5,5 odsto.

You May Also Like