Sremska Mitrovica – Vlada Srbije je na danas održanoj telefonskoj sednici odlučila da zabrani izvoz pšenice iz Srbije, rečeno je agenciji Beta u Vladi.
Prema podacima udruženja Fonda za žito, iz Srbije je od prošlogodišnje žetve do početka marta izvezeno 615.000 tona što je 115.000 tona više nego što je planirano. I to udruženje i Unija pekara su tražili da se zabrani izvoz pšenice iz Srbije da bi se regulisalo stanje na tržištu.

Zabrana izvoza pšenice iz Srbije, koju je Vlada Srbije uvela danas, pomoći će da se stabilizuje tržište i neće trajati duže od tri meseca, izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović. „Od danas pšenica neće moći da bude izvožena, brašno takođe. Ta mera bi trebalo da pomogne da se stabilizuje tržište“, rekao je on televiziji B92 i dodao da se Vlada pre donošenja takve odluke konsultovala sa Evropskom unijom, kao i da je uzela u obzir obaveze Srbije u okviru sporazuma CEFTA.

Kao razlog za zabranu, Petrović je naveo da je izvoz pšenice od prošlogodišnje žetve znatno veći od planiranih 500.000 tona. Prema podacima udruženja Fonda za žito, iz Srbije je od prošlogodišnje žetve do početka marta izvezeno 615.000 tona, što je 115.000 tona više nego što je planirano.

Upitan o cenama prehrambenih proizvoda, Petrović je rekao da će Vlada Srbije učiniti sve da cene budu „najbolje moguće“ i da će zaštititi socijalno najugroženije građane.

You may also like