Sremska Mitrovica – U zimskom periodu, kontrola prehrambenih proizvoda u prodavnicama i pijačnim tezgama obavlja se jednom mesečno.U tom periodu, temperature su niske, pa se i namirnice retko kvare.Visoke temperature pogoduju razmnožavanju bakterija što dovodi do čestog kvarenja namirnica, pa inspektori jednom nedeljno proveravaju stanje i kvalitet namirnica.
Najviše pažnje se obraća na način transporta i čuvanja mlečnih proizvoda i mesa.
Pohvalan podatak je da tokom prošle godine u letnjem periodu, prilikom kontrole mlečnih prizvoda nije pronađena bakterija salmonela. U par slučajeva došlo je do razvoja bakterija koje se javljaju u nehigijenskim uslovima. Vlasnicima tih objekata inspektori su davali smernice kako da poboljšaju higijenu u svojim radnjama, da ne bi ponovo dolazilo do problema.
Najčešće, problemi se javljaju u manjim prodavnicama koje nisu u HACCP sistemu.Veliki marketi kao što su Roda, Tuš i Maxi primenjuju hasap sistem za bezbednost hrane, pa vrlo retko dolazi do pojave nepravilnosti.
Ukoliko građani primete nepravilnost ili posumnjaju u ispravnost proizvoda treba da prijave problem veterinarskoj inspekciji.
Nadležni po prijavi izlaze na teren, obilaze objekat koji je prijavljen i ukoliko je rok trajanja proizvoda istekao, odmah se povlači iz prodaje. Ukoliko se prilikom obilaska objekata posumnja u neispravnost, proizvodi se uzorkuju i na taj način proveravaju stanje kvaliteta i ispravnosti određenih proizvoda.

Prema rečima Emine Milakare, šefice veterinarske inspekcije Sremskog okruga, od septembra prošle godine, na adresu ovog odeljenja nije stigla ni jedna pritužba. Povećanje broja pritužbi se očekuje sa početkom proleća

Možda Vam se svidi i