Sremska Mitrovica – Izmene Zakona o popisu stanovništva 2011. godine, trebalo bi da budu usvojene u Skupštini Srbije tokom marta. Vlada je prošle nedelje usvojila izmene o pomeranju termina popisa – sa prvog do 15. aprila pomeren je na prvu polovinu oktobra. Odložen je i Popis poljoprivrede, pa će umesto u novembru ove godine, biti organizovan u drugoj polovini 2012. godine.
Međutim, bez obzira na najave, još uvek je neizvesno da li će biti dovoljno novca za najavljeni popis stanovništva.
Kako bi i Srbija imala popis, u godini kada cela Evropa pravi detaljnu demografsku sliku, Evropska Unija će, najverovatnije, pored već obećanih sredstava, dati našoj zemlji i dodatni novac za njegovu organizaciju. Vlada je zatražila još pet miliona evra iz pretpristupnih IPA fondova. Najkasnije do kraja proleća znaće se da li je ovaj novac pristigao. Ako tražena sredstva pristignu biće organizovan i popis poljoprivrede.
A, dok čekaju sredstva, u Odeljenju za popis Republičkog Zavoda Srbije se uveliko pripremaju za predstojeće anketiranje građana. Sledi odabir i obuka 50.000 popisivača. Osim 50.000 anketara na terenu, još oko 10.000 ljudi biće angažovano u popisu.

You may also like