Sremska Mitrovica – Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, obeležen je i u Sremskoj Mitrovici aktivnostima u Domu zdravlja kako bi se skrenula pažnja stanovništvu na štetnost duvana po zdravlje.
Kondinatorka savetovališta za odivkavanje od pušenja dr.Prica Svetlana , navodi da u Domu zdravlja već četvrtu godinu savetovalište za odvikavanje od pušenja aktivno radi u grupama, da je kroz savetovalište prošlo oko sto građana i da su rezultati izuzetno dobri.
30 % građana koji su kroz radionice savetovališta prošli grupni rad, prestali su da konzumiraju cigarete, a po metodama se smatra da su rezultati dobri ako 20 % polaznika ostavi pušenje. Dr.Prica Svetlana pozvala je građane da se pridruže borbi odvikavanja od pušenja i objasnila koji su štetnosti duvanskog dima: “Posledice konzumiranja duvana su mnogobrojne, različitog su stepena prisustva, intenziteta i učestalosti među pušačima ali su neizbežne. Duvanski dim sadrži oko 2000 štetnih materija po ljudsko zdravlje, od kojih su najštetniji katran, nikotin i ugljen monoksid. Pušenje višestruko utiče na ljudsko zdravlje, jedan je od najznačajnijih faktora rizika za hronične ne zarazne bolesti, pre svega za bolesti kardiovaskularnog sistema, bolesti pluća kao i maligne bolesti.

Današnoj akciji se pridružilo i odeljenje saniterne ispekcije. “Ovo je odlična akcija koja bi trebalo da se sprovodi kontinuirano tokom godine”, rekao je za radio Ozon Miloš Lukić, načelnik sanitarne inspekcije Sremskog upravnog okruga:”Od novembra prošle godine do pre nedelju dana izvršili smo preko 150 inspekcijskih nadzora.Nadzor se sprovodio uglavnom u zdravstvenim , školskih i predškolskim ustanovama, gde se zakona striktno pridržavaju, izrečena je samo jedna mandatna kazna i po inspekcijskom nadzoru konstantovano je da se zakon u principu sprovodi”.
Načelnik sanitarne inspekcije je najavio nastavak nadzora u svim prostotima javnih okupljanja građana.
Sanitarni ispektori imaju najveći obim nadležnosti u kontroli zakona zaštite stanovništva od duvanskog dima.

Jedan od ciljeva ovogodišnjeg obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima jeste i obezbeđivanje najšire podrške javnosti, vladinog i nevladinog sektora, donošenju zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, čiji je predlog usvojen na sednici Vlade Republike Srbije 29. decembra 2009. godine. Ovim zakonom uvodi se zabrana pušenja u zatvorenom radnom i javnom prostoru sa izuzecima, kao i zabrana pušenja u javnom prevozu. Prema predlogu zakona od zabrane pušenja izuzeti su ugostiteljski objekti za hranu i piće (oni površine do 80 metara kvadratnih mogu da se opredele da li je u celom lokalu zabranjeno ili dozvoljeno pušenje) i ugostiteljski objekti za smeštaj (moteli, hoteli i hosteli). Do sada je podršku donošenju ovog zakona pružilo 35 subjekata, vladinih i nevladinih organizacija.

Istraživanja pokazuju da pušači u proseku žive deset godina kraće od nepušača, da je pušenje vodeći uzrok prevremene smrtnosti i da godišnje pet miliona ljudi umre od posledica pušenja. Godišnje smanjenje učestalosti pušenja u Srbiji iznosi jedan odsto i cilj je ove i sličnih akcija da doprinesu povećanju ovog procenta, odnosno daljem smanjenju broja pušača, prvenstveno pružanjem informacija o štetnosti duvanskih proizvoda i podizanjem svesti u javnosti o štetnosti pušenja.

You may also like