P.Ž- Sremska Mitrovica – Povezivanje zaostavštine rimskih careva – gradova, palata i amfiteatara s početka naše ere je turisticki projekat „Putem Rimskih Imperatora“ u kojem pored naše zemlje učestvuju još i Hrvatska, Bugarska i Rumunija, sve u cilju oživljavanja Rimske kulturne baštine.
U našoj zemlji projekat je pod pokroviteljstvom ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja sektor za turizam u saradnji sa opštinom Sremska Mitrovica.Projekat se privodi kraju, završava se maršuta, ostalo je jos samo da Republika Hrvatska odluči da li će polazna tačka maršute biti Pula ili Rijeka.
Takođe aktivno se radi i na identitetu projekta, osmišljava se signalizacija koja će pratiti maršutu, rade se publikacije i plakati.
Planirana maršuta „Putem Rimskih Imperatora“ kroz našu zemlju je oko 600 kilometara.
Priča o usponu i padu Rimskog carstva počinje u Sirmijumu (Sremskoj Mitrovici), a pripovedaće se preko Singidunuma (Beograda), Viminacijuma (Kostolca), Trajanove table i mosta na Đerdapu, do Dijane (Kladova), Feliks Romulijane (Zaječara), Medijane (Niša) i Justinijana Prime (Lebana).
Svetlana Popović iz turističke organizacuje Grada Sremska Mitrovica kaže da će sama turistička ponuda biti vrlo zanimljiva i pored istorijskog značaja turisti će moći da osete autentični duh vremena.
Turisti u dvokolicama, odeveni u toge, ići će stazama imperatora, koji su se pre dvadeset vekova kupali u srpskima banjama, u bazenima sa mozaicima, gradili mostove i palate, kovali novac na kome je utiskivan njihov lik.
U rimskim restoranima, duž čitave rute, služiće se rimsko vino i dadarski sir, koga je bilo na carskoj trpezi. Turisti će se zabavljati i tako što će pokušati da pronađu izlaz iz lavirinta, ili da se liftom popnu do Trajanove table. Zahvaljujući laserskim zracima, kako je zamišljeno, iz pepela bi bio ponovo podignut i Trajanov most. Od Sirmijuma do Justinijana Prime nalaziće se biste Decija, Klaudija Gotskog, Proba, Aurelijana, Galerija, Daja, Konstantina Velikog i drugih careva koji su prvi put zaplakali na teritoriji Srbije. Posetioci će sa sobom nositi takozvani imperatorski pasoš, a na svakoj lokaciji biće im utisnut novi pečat.
Cilj ovog projekta je oživljavanje rimske rute u Srbiji, ali i povezivanje sa rimskim putevima u Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Austriji i Italiji. Turistička organizacija Srbije već je na nekoliko sajmova u inostranstvu predstavila projekat „Putem Rimskih Imperatora“ .
Domaće turističke agencije su zainteresovane da se u njihovoj ponudi nađe ovaj program. U nekim od njih se već nalaze neki rimski gradovi, njihovim povezivanjem u celinu, ponuda bi dobila na atraktivnosti a po procenama Ministarstva kulture ako bi putnici, krenuli u pohode rimskim carevima, samo na ulaznicama država bi zaradila milione, pa tako i svaki grad na ruti „Putem Rimskih Imperatora“ .
Projekat “Putevima rimskih imperatora” košta oko 13 miliona evra, a finansira ga Evropska investiciona banka i konzorcijum evropskih banaka.Prema izjavama za novinare, direktora projekta “Putevima rimskih imperatora”, Miomira Koraća kada se završe svi radovi, steći će se uslovi da te arheološke lokalitete godišnje obiđe i do 300.000 turista.

Možda Vam se svidi i