Sremska Mitrovica- Cene slatkiša u Srbiji u narednom periodu mogle bi da budu niže zbog pojeftinjenja brašna i šećera, ističu u konditorskoj industriji.

„Sigurno je da se stvaraju uslovi da svako od proizvođača preispita svoje cene na domaćem tržištu i vidi da li ima prostora za njihovu korekciju“, rekao je za predsednik Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) Miroljub Aleksić, a prenele agencije.

On je dodao da je, zahvaljući inicijativi i realnijoj politici Ministarstva za trgovinu i poljoprivredu, pojeftinilo brašno i šećer što otvara mogućnost i za snižavanje cena konditorskih proizvoda.

Aleksić je objasnio da sećer učestvuje u strukturi proizvoda količinski od 15 do 45 odsto, a u strukturi cene kao jeftinija sirovina još u manjem procentu.

„Ako uzmemo da je pojeftinio šećer za 20 procenata, to se reflektuje u zavisnosti od učešća i vrste proizvoda, u rasponu od dva do sedam odsto“, dodao je on.

Aleksić je ipak podsetio da svi proizvođaci imaju zalihe i još uvek koriste šećer koji su nabavljali po mnogo višim cenama od sadašnjih dok i ostali inputi proizvodnje stalno rastu.

Vlada Srbije je 4. novembra donela odluku da Republička direkcija za robne rezerve interventno proda do 3.000 tona belog šećera mesečno u naredna dva meseca, i to po maloprodajnoj ceni do 95 dinara po kilogramu.

Možda Vam se svidi i