P.Ž – Sremska Mitrovica – U Nacionalnom kalendaru zdravlja mart je obeležen kao mesec borbe protiv malignih bolesti. Tim povodom Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, organizovaće dve akcije.

Prema rečima načelnice centra za prevenciju i kontrolu bolesti zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, dr. Snežane Medić Stojanac spec.epidemiologije maligni tumori su vodeći uzrok smrtnosti kako kod nas tako i u svetu. „U nerazvijenim zemljama u čiju grupu mi spadamo, smrtnost od malignih oboljenja je na drugom mestu a na prvom su kardiovaskularne bolesti“ rekla je dr. Medić Stojanac.
Ona je napomenula i da su vodeći tumori kod žena rak dojke, pluća, debelog creva i grlića materice dok napominje da je kod muškaraca na prvom mestu rak debelog creva pa pluća i želuca.
„Na žalost, kod nas je trenutno zabeležen trend rasta malignih oboljenja čiji su glavni uzročnici neinformisanost o prevenciji i samoj bolesti, nezdrav način života i starost populacije. Uprkos mogućnosti radne dijagnostike kod većine tumora, situacija je i dalje alarmantna. Zavod za javno zdravlje apeluje na građane da poboljšaju svoje životne navike, da se informišu o prevenciji i redovno idu na preglede, dodaje dr. Medić Stojanac.

Zavod za javno zdravlje će održati predavanje o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju malignih bolesti kod žena i to:
– 28. marta Dr. Maja Gadžurić spec.epidemiologije održaće predavanje u selu Šašinci u Domu kulture sa početkom u 18 časova,
– 30. marta Dr. Snežana Medić Stojanac spec.epidemiologije održaće predavanje za zaposlene u fabrici Mitsides point, početak je u 13 časova.
Preventivni centar Doma zdravlja Sremska Mitrovica takodje će nizom aktivnosti obeležiti mart-mesec borbe protiv raka.

U Srbiji se svake godine otkrije novih 32.000 obolelih od raka, a umre više od 20.000 ljudi.

You may also like