Sremska Mitrovica – Nezavisno društvo novinara Vojvodine i produkcijske kuće “Beomedia” iz Beograda i “Tušta i tma” iz Novog Sada, organizuju javne projekcije dokumentarnih emisija iz serijala “Dijalozi vojvođanskih kultura” i javne debate u Sremskoj Mitrovici 16. juna i u Beogradu 17. juna. Obe prezentacije počinju u 19 časova, u mitrovačkom pozorištu “Dobrica Milutinović” (mala sala) i beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Projekat i pet dokumentarnih filmova bave se temama koje su od velikog značaja za Vojvodinu i savremeno društvo, kao što su male verske zajednice, domicilno i raseljeno stanovništvo, položaj LGBT zajednica, readmisija i odnos manjinskog i većinskog stanovništva. Projekat je finansirala Evropska unija kroz Medijski fond u okviru evropskih integracija, a realizovali “Beomedia”, Nezavisno društvo novinara vojvodine i “Tušta i tma”.

Biće prikazani sledeći filmovi:

STRAH OD BLIŽNJEG SVOG 19.00-19.30h
Dokumentarac „Strah od bližnjega svoga“ iz serijala Dijalozi vojvođanskih kultura, zasnovan je na ličnim ispovestima pripadnika malih verskih zajednica u Vojvodini. Njihove priče su neretko teške i govore o diskriminaciji i lošim iskustvima koje su imali tokom života, a film dotiče i zakonsku regulativu Srbije, u kojoj se nalaze mnoge diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju ili otežavaju funkcionisanje i registraciju malih verskih zajednica na ovim prostorima. Autorke filma su Maja Leđenac i Jelica Nikolić.

ŽIVOT PORED 19.30-20.00h
Film govori o životu mladih Srba i Mađara u mestu Temerin, nadomak Novog Sada, poznatom po međunacionalnim incidentima koji su punili stupce novina proteklih desetak godina. Autor, Dalibor Stupar, u razgovoru sa ljudima iz tog grada došao je do zaključka da postoji visoki stepen podeljenosti po nacionalnoj osnovi među meštanima, i mladim i starim. Grafiti mržnje i tuče nisu retkost, a mladi imaju i odvojen noćni život. Svetla tačka Temerina jeste muzika i takozvana “Peđina šupa”, mesto koje spaja mlade svih nacija i koji uz svirku i koncerte ne primećuju razlike i ismevaju predrasude.

KOGA VOLIMO 20.00-20.30h
Epizoda „Koga volimo“, dokumentarnog serijala Dijalozi vojvođanskih kultura, dotiče temu života LGBT populacije u Srbiji i Vojvodini. Kroz intimne priče sagovornika o svojim ljubavnim i životnim vezama, autorka Jelena Anđelovski pokazuje da biti gej ili lezbejka nije nikakav neobičan fenomen sam po sebi, već način života, doduše komplikovanog i traumatičnog života u kontekstu političke i društvene stigmatizacije. Film govori i o teškim temama, kao što su porodični odnosi i izopštavanje iz svakodnevnog života. A na gledaocima je da zaključe da li ima osnove za bilo kakvu vrstu diskriminisanja ovih sasvim “običnih ljudi”.

20.30-21.00h
RAZGOVOR

You may also like