Sremska Mitrovica – Popis stanovništva prvobitno planiran za april 2011.godine, odložen je za period od 1. do 15. oktobra ove godine, a popis poljoprivrede od 1. oktobra do 15. decembra 2012.
Na predstojećem popisu stanovništva, uvedene su neke novine.
Idu li gradjani Srbije na posao pešice, autobusom ili automobilom, koliko su kompjuterski pismeni, da li žive u dupleksu ili u garsonjeri – sa bračnim partnerom ili „solo“ i imaju li problema sa vidom, sluhom, govorom i kretanjem, neka su od pitanja na koja će „odgovor dati“ predstojeći popis stanovništva.

Popisivači će „na terenu“, kako je zakon predvideo, prikupljati i podatke o prihodima gradjana, njihovom poslu, zvanju, pa i o domaćinstvu – od adrese i sprata, preko površine i broja soba u stanu, do godina njegove izgradnje i vrste energije koja se koristi za grejanje, ali se neće „baviti“ seksualnom orjentacijom gradjana.

Dok su naše komšije u Hrvatskoj od 1.aprila dužni da odgovore i na ovakva pitanja.
Kako prenose Hrvatski štampani mediji, među pitanjima se osim bračnog stanja beleži i vrsta zajednice u kojoj osoba živi, a odgovori se dele na bračnu zajednicu, izvanbračnu zajednicu, istospolnu zajednicu ili niti jedno od toga.Popis u Hrvatskoj traje do 28.aprila.
Građani Srbije neće imati ovakvih pitanja, međutim moraće uredno da se odazovu na popis jer za ovakav prestup predviđena je prekršajna kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

U Sremskoj Mitrovici prema rezultatima zadnjeg popisa iz 2002.godine, opštinsko, a danas gradsko područje Sremska Mitrovica imalo je 86.609 stanovnika.Po popisu iz 1948. godine, u gradu je živelo 49.017 žitelja, a dvadeset tri godine kasnije, 1971. godine Sremska Mitrovica je zajedno s gradskim naseljima brojala 78.391 stanovnika.
Ovogodišnji popis verovatno će pokazati da se za proteklih deset godina broj građana povećao.

You may also like