Sremska Mitrovica – Hrvatski rečni tanker-samohotka Siscija, sa oko hiljadu tona eko-dizela, 6 dana nasukan na rečnom sprudu na Savi nedaleko od Šapca na 96. kilometru od Beograda.
Pokušaji oslobađanja broda su bili neuspešni, a meštani najbližeg sela, Mrđenovca, i ostalih mesta strahuju od izlivanja nafte i ekološke katastrofe.
Prema rečima Radisava Simića, oficira Odeljenja rečne policije, tanker u vlasništvu kompanije „Dunavski lojd“ iz Siska išao je od Bosanskog Broda ka Pančevu.
Tanker je prevozio oko hiljadu tona naftnih derivata iz Bosanskog broda i nasukao se u subotu uveče u blizini Šapca, tačnije kod mesta Mrđenovac, jednoj od najkritičnijih tačaka na plovnom putu. Prethodnih dana izveden je neuspešan pokušaj oslobađanja tankera tako što je drugi brod pokušao da ga skine sa spruda u rečnom plićaku. Usled mogućnosti oštećenja tanka, što bi dovelo do curenja benzina u reku, doneta je odluka da se sačekati povećanje vodostaja i samostalno oslobađanje tanka.
No, činjenica da je deo plovnog puta reke Save na kome se dogodila nezgoda neobeležen, u mnogome može uticati na otkrivanje uzročnika ovog incidenta. Šabac – Brod tanker-samohotka Siscija, vlasništvo hrvatske firme „Dunavski Lojd Sisak” sa 912 tona evrodizela koje je natankovao u luci Mid u Crnom moru nasukao se kod mosta na Savi u Šapcu, na pedesetak metara od skladišta NIS-a, gde je trebalo da istovari gorivo. U Lučkoj kapetaniji smatraju da nema opasnosti od izlivanja nafte.
Tanker iste firme nasukao se i pre dve godine na Savi kod Šapca.

You may also like