Sremska Mitrovica – Više od 100.000 ljudi u Srbiji, prema procenama stručnjaka, ima hronični hepatitis C, a još oko 350.000 hronični hepatitis B. Iako je terapija ovih oboljenja generalno uznapredovala, u Srbiji i lekari, i oboleli, pred 28. jul, Svetski dan borbe protiv hepatitisa, upozoravaju da kod nas još nisu dostupni svi lekovi i da je velika stigmatizacija obolelih.

U Zavodu za zaštitu zdravlja Sremska Mitrovica, kažu da na teritoriji Srema od hepatitisa B i C više oboljeva muska populacija i to 91% od hepatitisa B u odnosu na žene, dok je taj paritet kod hepatitisa C nešto manji, 64% u odnosu na žene.

Mali je broj građana koji dodju namenski da se testiraju na hepatitis B i C, a oboleli uglavnom saznaju da su zaraženi hepatitisom prilikom rutinskog testiranja krvi, kažu u ovoj instituciji.

Srbiji je, prema podacima Instituda za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ prošle godine registrovano 973 slučaja virusnih hepatitisa. Prema podacima „Batuta“, prošle godine zvanično je evidentirano osam smrtnih ishoda od akutnog i hroničnog virusnog hepatitisa B, dok je 11 osoba umrlo od hronične forme hepatitisa C, a jedna od akutne forme hepatitisa C.

You may also like