Država otkupljuje kukuruz, 18 dinara za kilogram

Sremska Mitrovica – Republička direkcija za robne rezerve otkupiće do 50.000 tona merkantilnog kukuruza roda 2011. godine po ceni od 18 dinara za kilogram, izjavio ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

Vlada Srbije je na predlog ministra Petrovića dala saglasnost da Rezerve otkupe pomenutu količinu kukuruza, a u cilju povećanja nivoa zaliha robnih rezervi i pomoći primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Kupovina merkantilnog kukuruza vršiće se od fizičkih lica – nosilaca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i zemljoradničkih zadruga.

Minimalna količina merkantilnog kukuruza koja se kupuje od jednog registrovanog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva biće 10 tona, a maksimalna 100 tona dok se od jedne zemljoradničke zadruge može kupiti do 150 tona, precizirao je Petrović.

U cenu od 18 dinara za kilogram uključen je i porez na dodatu vrednost (PDV), a sredstva za kupovinu biće obezbeđen iz budžeta Republike Srbije za 2011. godinu, naveo je on.

Tržišna cena kukuruza trenutno iznosi 15,50 dinara za kilogram bez PDV, odnosno 16,74 dinara sa PDV.

Petrović je rekao da će Direkcija za robne rezerve plaćanje izvršiti u roku od sedam dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije.

Prema zvaničnim procenama, u Srbiji je setva merkantilnog kukuruza roda 2011. godine obavljena na površini od oko 1,26 miliona hektara od čega 41,74 odsto na teritoriji centralne Srbije i 58,26 odsto na teritoriji Vojvodine.

Očekuje se prosečan prinos od oko 4,97 tona po hektaru merkantilnog kukuruza, odnosno ukupan rod od oko 6,26 miliona tona.

Količina merkantilnog kukuruza koja će biti kupljena od aktivnih komercijalnih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i zemljoradničkih zadruga biće utvrđena na nivou upravnih okruga Srbije, u zavisnosti od ukupno zasejanih površina pod merkantilnim kukuruzom.

You May Also Like