„Đorđa znamo kao dobrog druga i odličnog đaka“

Sremska Mitrovica – Đorđe Maricki (16), učenik druge godine Gimnazije u Sremskoj Mitrovici, poginuo je juče oko 4.30, kada je pao s prozora petog sprata hotela „Golden park“ u Budimpešti, gde su odseli mitrovački đaci za vreme ekskurzije. Mađarska policija izvršila je uviđaj na mestu tragedije.

– Utvrdili smo da nije reč o samoubistvu, već da je dečak poginuo tako što je pao s prozora. Razgovorali smo sa đacima i detaljna istraga je u toku – rekli su u mađarskoj policiji, a prenele agencije.

U hotelu „Golden park“, koji se nalazi u samom centru grada, nisu želeli puno da pričaju o incidentu.

Od gradskih institucija Sremske Mitrovice juče se oglasila jedino Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport. Načelnica Zorica Gašpar poslala je saopštenje u kojem stoji da će „preduzeti hitnu istragu o programu i realizaciji školske ekskurzije mitrovačke gimnazije, dok će prosvetna inspekcija preduzeti sve zakonske mere prema odgovornima ukoliko se otkriju propusti u organizaciji“.

– Ne želimo da govorimo o detaljima, ali ovo nas je sve veoma pogodilo. Sa školama i turističkim agencijama iz Srbije često sarađujemo i do sada nismo imali nijedan incident. Istraga će pokazati šta se stvarno dogodilo, a do tada mi ćemo zatvoriti taj deo hotela – rekao je menadžer hotela.

Mitrovačka gimnazija juče je bila okovana tišinom. Učenici druge godine, među kojima i Maricki, otišli su na petodnevnu ekskurziju u Mađarsku u ponedeljak, a trebalo je da se vrate u petak.
Ali su zbog tragedije odmah krenuli kući.

Direktorka škole Mirjana Đorđević je odmah po dobijanju vesti o tragičnom događaju s roditeljima poginulog mladića otputovala za Budimpeštu.

– Selo Martinci je u šoku, niko ne može da poveruje u to šta se desilo. Đorđe je bio odličan đak, miran i povučen dečko. Njegov otac Zoran je agronom, pravi gazda i domaćin, sa suprugom Zlatom drži zadrugu. Imaju i ćerku Jovanu, ali je Đorđe bio ljubimac familije. Čuli smo jutros od njih da je pao s terase petog sprata hotela, takoreći u snu – priča komšija Mirko iz Martinaca.

Šta se u hotelu „Golden park“ tačno desilo tog kobnog jutra, u mitrovačkoj gimnaziji juče ništa nije bilo poznato.

Kako su Mitrovčani pobratimljeni sa Srpskom gimnazijom u Budimpešti, svake godine učenici s profesorima u ovo doba godine borave kao njihovi gosti i odsedaju u hotelu „Park“.

Profesori su posle tužnih vesti iz Budimpešte nemo sedeli u zbornici. Nisu mogli da prozbore ni reč. Nastava juče u znak žalosti nije održana.

Na zgradi Gimnazije crna zastava spuštena na pola koplja, nastavnici iz drugih škola donose cveće i vence, učenici koje smo zatekli u hodniku sede i plaču.

– Đorđa znamo kao dobrog druga i odličnog đaka. Neki pričaju da se te noći preskakalo s terase na terasu, ali poznajući Đorđa, u to ne verujem. Sad se svašta priča, čuo sam i da je mesečario, pa su ga navodno drugovi budili, a on se već bio naslonio na ogradu terase – kaže jedan gimnazijalac.

You May Also Like