Dizel poskupljuje

Sremska Mitrovica – Evrodizel bi u naredne dve nedelje mogao da poskupi i to, prema najavama iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, za oko dva dinara po litru, prenose agencije.

Do toga će doći, ukoliko se nastavi nestašica tog derivata, izazvana niskim vodostajem na rekama, zbog čega je više od 300 barži sa naftom blokirano na Dunavu.

Prosečna cena evrodizela sad je oko 135,4 dinara.

„Zbog niskog vodostaja povećana je potražnja u regionu i šire, pa se blaga nestašica oseća i kod nas. Ako se problem nastavi i u narednom periodu, imaćemo ozbiljnu nestašicu. Aktivirane su opcije železničkog i drumskog transporta, što je mnogo skuplje od rečnog. Zato je i realno da evrodizel poskupi“, objašnjava predstavnik Udruženja Bora Tatić.

On dodaje da je takav scenario moguće izbeći jedino ako u narednom periodu padne cena nafte na svetskom tržištu ili dolar značajnije oslabi u odnosu na dinar.

Predstavnici Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije, međutim, tvrde da je nestašica veštački izazvana i da veletrgovci i uvoznici na taj način žele da “izvuku” poskupljenje.

„Vodostaj i remonti rafinerija su samo izgovori. Problem je što veletrgovci ne žele da se odreknu marži zbog kojih imamo najskuplje gorivo u regionu“, kaže Milan Rakić iz ovog udruženja.

Da nema mesta poskupljenju, on kao primer navodi Hrvatsku u kojoj je nedavno benzin pojeftinio. Tatić, međutim, tvrdi da je to posledica predizborne kampanje u Hrvatskoj.

You May Also Like