Više od tristotine učenika i studenata muzičke umetnosti iz zemalja u okruženju takmičiće se u muziciranju na gudačkim instrumentima na Devetom medjunarodnom festivalu gudača koji je sinoć počeo u Sremskoj Mitrovici.
Manifestaciju je otvorio pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić, koji je pozdravljajući učesnike naglasio da je ovo izuzetno kvalitetna manifestacija koja trasira put mladim talentima na gudačkim instrumentima: „Već i sama činjenica da je reč o medjunarodnom i devetom po redu, govori o tome da je ovaj Festival izuzetno značajan za ove naše prostore, jer, ne samo da nam pokazuje šta je aktuelno u oblasti muzike, nego i doprinosi produbljivanju medjuregionalne i medjunarodne saradnje u ovoj oblasti i boljem komuniciranju na ovim našim prostorima, što je izuzetno važno. To su osnovni razlozi za podršku pokrajinske administracije ovoj smotri talenata“, rekao je Đurić.
Đurić je takodje obišao i Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici, koji je, uz Carsku palatu, jedna od dve najznačajnije ustanove kulture u ovom gradu. Tom prilikom on je istakao važnost povezivanja turističke ponude sa kulturnom baštinom, a istorija Sremske Mitrovice jeste dobar osnov za razvoj turizma kao privredne grane. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje izdvojio je 700 hiljada dinara za novi bezbednosni sistem u Muzeju Srema, gde se nalazi stalna istorijska postavka eksponata pod nazivom „Srem kroz vekove“.

You may also like