Sremska Mitrovica – Širom Evrope danas se obeležava Dan Evrope kao dan koji je pre 61 godinu označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na našem kontinentu.
Pet godina od završetka Drugog svetskog rata, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Rober Šuman predložio je 9. maja 1950. da dojučerašnji neprijatelji uspostave zajedničku organizaciju kojoj će poveriti upravljanje proizvodnje uglja i čelika. Šumanova inicijativa je urodila plodom i 18. aprila 1951. godine potpisan je Pariski ugovor, kojim je osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik. Šuman je u deklaraciji osnivanje zajednice za ugalj i čelik nazvao prvim korakom ka evropskoj federaciji, koja je neophodna za održanje mira.
Širom Evropske unije Dan Evrope obeležava se različitim manifestacijama i tim povodom evropske institucije otvorile su vrata za građane. Tokom tradicionalne manifestacije „Dan otvorenih vrata“ građani mogu da posete najvažnije institucije Unije – Evropski parlament, Savet EU, odnosno Evropski savet, Evropsku komisiju, Evropski ekonomski i socijalni komitet i Komitet regiona.

You may also like