Sremska Mitrovica – Uvođenje sistema 112, jedinstvenog broja za pozivanje policije, vatrogasaca i hitne pomoći, zavisiće od finansija, a jedan od predloga za obezbeđivanje tih sredstava biće da se iz pretplate fiksne i mobilne telefonije izdvaja po 10 dinara na mesečnom nivou, najavio je načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić.

U Srbiji još nije počeo da funkcioniše sistem 112, očekuje se da on bude pušten u rad u narednim godinama.

Utoku je rad na izmenama Zakona o vanrednim situacijama koje treba da definišu način finansiranja, odnosno uspostavljanje i održavanje sistema 112, koji će u narednim godinama etapno zameniti aktuelne brojeve vatrogasne, policijske i službe Hitne pomoći.
U Srbiji će taj sistem biti postepeno uvođen, kako bi se građani prilagodili ukidanju brojeva 92, 93 i 94, koje su zbog dugogodišnje upotrebe dobro zapamtili, a dok se ne prilagode novitetu ti brojevi će funkcionisati paralelno sa 112.

Služba 112 je sistem povezanih pozivnih centara koji omogućavaju brzo i efikasno pozivanje hitnih službi (policija, vatrogasci, hitna pomoć), optimizaciju njihovog delovanja i samim tim bržu i efikasniju pomoć ugroženim građanima.

Kada bude uvedena, građanima iz zemlje i inostranstva će u svim hitnim situacijama biti omogućeno da dobiju pomoć pozivom jednog jedinog broja – 112, čime se maksimalno skraćuje vreme reagovanja i podiže kvalitet rada nadležnih hitnih službi.

Budući da ne postoji univerzalni model organizovanja te službe, svaka zemlja je organizuje u skladu sa svojim specifičnostima i dosadašnjom praksom. Tako se za Srbiju razmatra model sa četiri centra (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac), gde bi se slivali svi pozivi na broj 112, a odatle bi bili distribuirani operativnim centrima i dežurnim službama nadležnih hitnih službi na njihovim lokacijama.

Prema postojećim proračunima uvođenje i kompletno funkcionisanje ovog sistema koštaće oko 30 miliona evra

You may also like