„Bori se protiv dijabetesa. Sada!“

Sremska Mitrovica – Svetski dan dijabetesa pod sloganom „Bori se protiv dijabetesa. Sada!“ biće obeležen nizom aktivnosti u Sremskoj Mitrovici, tokom meseca novembra, najavio je Dom zdravlja Sremska Mitrovica.

Svetski dan dijabetesa biće obeležen u više od 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija, pod okriljem Međunarodne federacije za dijabetes i predstavlja svetsku kampanju, koja za cilj ima skretanje pažnje na problem šećerne bolesti u svetu.

Logo Svetskog dana borbe protiv dijabetesa je plavi krug usvojen kao globalni simbol borbe protiv dijabetesa 2007. godine, a koji simbolizuje život i zdravlje, a plava boja je boja neba i zastave Ujedinjenih nacija i predstavlja sve zemlje ujedinjene u borbi protiv pandemije dijabetesa.

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti savremenog doba.

Prema procenama Međunarodne federacije za dijabetes, 285 miliona ljudi u svetu ima dijabetes, broj obolelih u svetu raste velikom brzinom i, ukoliko se takav trend nastavi, za 20 godina broj obolelih će se povećati na više od 430 miliona.

Najveći porast broja obolelih očekuje se u zemljama u razvoju, kojima pripada i naša zemlja.

Prema podacima IDF-a, Instituta „Batut“ i Registra za dijabetes, procenjuje se da 600.000 osoba ili 8,2 odsto stanovnika Srbije ima dijabetes.

You May Also Like