Sremska Mitrovica – Pojačane koncentracije polena ambrozije očekuju se od 15. avgusta, najavila je Agencija za zaštitu životne sredine i upozorila građane koji su alergični na polen te biljke da se jave svojim lekarima zbog preventivne terapije.

– Koncentracija polena ambrozije uobičajeno je povećana do 20. septembra, a građani će na sajtu Agencije moći da vide kolika je koncentracija u vazduhu, kako bi znali da se dodatno zaštite – rekla je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Prema njenim rečima, trenutna koncentracija ambrozije iznosi oko 10 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, a uobičajeno se pod povećanom koncentracijom smatra prisustvo više od 15 polenovih zrna u vazduhu.

Mitrovićeva je kazala i da polen ambrozije ima najveći alergenski potencijal od svih 24 vrsta polena koje Agencija za zaštitu životne sredine prati na teritoriji Srbije.

Ambrozija, jednogodišnja zeljasta biljka, koja naraste od metar do 1,5 metar, rasprostranjena je na čitavoj teritoriji Srbije, a najveća koncentracija je u Vojvodini.

Simptomi alergije na ambroziju su otežano disanje, suzne oči, promene na koži, kijavica ili gušenje, zbog čega lekari, pored terapija, preporučuju često tuširanje i presvalčenje, ispiranje nosa i izbegavanje boravka na otvorenom.

You may also like