Sremska Mitrovica – Ove godine Muzej Srema u znaku proslave godišnjice.23.novembra 1946. godine na inicijativu vojvođanskih pokrajinskih organa, osnovan je Gradski muzej u Sremskoj Mitrovici.

Muzej u Sremskoj Mitrovici osnovan je u junu 1885. godine na inicijativu prvog gradonačelnika Ćire pl. Milekića, posle ukidanja Vojne granice u Sremu. Na žalost muzej nije dobio prostorije, ali su rimski kameni spomenici postavljeni u gradskom parku.

Prvo je otvoren Muzej crkvene umetnosti u Staroj srpskoj crkvi a u 1948. godini otvorena je i prva stalna izložba u kući porodice Bajić, građanskoj kući sa kraja 18. veka. U dvorište ove zgrade premešteni su spomenici iz gradskog parka koji čine osnovu sadašnje postavke.

Muzej je smešten u dve zgrade.
1982. godine muzej je proširen na zgradu Brigadirquartier (18. vek, dograđena krajem 19. veka), gde su smeštena odeljenja istorije , istorije umetnosti i etnologia, kao i upravno-administrativni deo, uz izuzetno bogatu biblioteku i opremljenu fotolaboratoriju.


U Muzeju Srema 09.marta (sreda) u 18.00 sati, biće organizovana izložba grafika akademskog slikara Veljka Mihajlovića iz Beograda pod nazivom „Anđeli Žičke Eparhije“.

You may also like