Sremska Mitrovica – Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine. Već od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obeležava i vremenom značaj ovog dana je počeo rasti.
Ovim danom Ujedinjeni narodi žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta. Takođe od 2005. do 2015. se obeležava decenija voda tako da Svetski dan voda ima poseban značaj tokom ovih godina.
Poslednjih godina je evidentna kriza u vodosnabdevanju u velikom delu sveta. Kako bi se rešio ozbiljan problem nedostatka vode preduzimaju se hitne mere na očuvanju vodnih resursa i njihovoj zaštiti od zagađenja.
Ovogodišnja tema Voda za gradove: odgovarajući na urbane izazove
U Sremskoj Mitrovici Svetski dan voda obeležava JKP Vodovod nizom sadržaja koji imaju za cilj upoznati građane, a posebno školsku populaciju, sa aktivnostima i merama koje preduzima ovo javno poduzeće na osiguranju dovoljnih količina higijenski ispravne vode za piće. S tim u vezi, postavljen je bilbord (lokacija preko pruge prema KPD-omu, sa desne strane) čija poruka naglašava visok kvalitet pijaće vode. To za Mitrovčana znači da mogu sigurno koristiti vodu iz gradskog vodovoda.
Uoči Svetskog dana voda, u ponedjeljak, 21.marta 2011.godine u 10 sati biće organizovana OTVORENA VRATA VODOVODA za decu osnovnoškolskog uzrasta. Predviđena je poseta Izvorištu i postrojenju za preradu vode u Sremskoj Mitrovici. Tom prilikom će učenicima u obilasku objekata i kroz razgovor, biti objašnjeno odakle i kako dobijamo vodu za piće.
U utorak, 22.marta 2011.godine u 9.30 sati predstavnici JKP Vodovod prisustvovaće času u Srednjoj Prehrambeno-šumarsko-hemijskoj školi na kojem će biti prikazan film PUT VODE. Reč je o 10-minutnom materijalu snimljenom na lokacijama mitrovačkog Vodovoda koji govori o značaju vode u životnim procesima i tehnološkom postupku prerade koji je potreban kako bi se dobila zdravastveno ispravna voda za piće. Ovaj edukativni film poklonjen je svim osnovnim i srednjim školama. Namera je da se učenici kroz nastavni program upoznaju sa složenim procesima dobijanja pitke vode, na čijem su radu neprekidno angažovane stručne službe Vodovoda – 24 sata,365 dana u godini.
U sredu, 23.marta 2011.godine u 10 sati u objektu Postrojenja za preradu vode na mitrovačkom Izvorištu biće organizovana redovna godišnja konferencija za novinare na kojoj će kroz prezentaciju biti predstavljeni rezultati rada JKP Vodovod u 2010. i plan za 2011. godinu.

Ljiljana Janković

You may also like