Sremska Mitrovica – Internacionalna Down syndrom organizacija zvanično je proglasila 21. Mart Svetskim danom Down syndroma. Ovaj dan je izabran kako bi se označila jedinstvenost Down syndroma kroz trizomiju na 21. paru hromozoma i koristi se kao sinonim za Down syndrom.
Svetski Dan Down Sindroma prvi put je obeležen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom sveta su se pridružile ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti. Cilj obeležavanja ovog Dana je buđenje svesti spram ove populacije i uvažavanje različitosti.
I ove godine osobe sa sindromom Down su u fokusu i glavni su učesnici proslave koja će se održati u prostorijama Društva MNRO i Društva osoba sa Down sindromom u Branka Radičevića 17.u 12 sati.
Organizatori ovogodišnje proslave: Društvo osoba sa Down sindromom, SOŠO“Radivoj Popović“ i Župni Caritas Sremska Mitrovica.
Program proslave:
11.30h -12h Prijem gostiju i članova udruženja, deca članovi dočekuju goste u narodnim nošnjama i majica posebno štampanim za ovaj dan

12:15h-12:30h Obraćanje predstavnika i prijatelja Udruženja

12:30h-14:00h Druženje sa djecom po radionicama uz koktel posluženje
– Likovna radionica – deca će bojiti I ukrašavati blokčiće I notese od reciklažnog materijala koji se izrađuje u radionici pri SOŠO „Radivoj Popović“.
– Muzička radionica -starije osobe sa Down sindromom I roditelji će uživati uz muziku

Radovi će biti nakon proslave biti izloženi u prostorijama Društva i u prostorijama Dnevnog boravka MNRO.

You may also like