Deca su najugroženiji učesnici u saobraćaju, a Srbija je među saobraćajno nejnebezbednijim zemljama u Evropi. Prošle godine, u našoj zemlji u saobraćajnim nesreećama poginulo je 11 dece, a 1026 mališana je povređeno.Prema zvaničnim podacima, za prvih sedam meseci 2010. godine, smrtno je stradalo 18 dece, a 875 je zadobilo povrede.
U saobraćajnim nezgodama gotovo polovina, odnosno 45 odsto nastradale dece su pešaci, slede deca putnici 35 odsto, 27 procenata su biciklisti, a nepunih pet odsto su deca koja su bili vozači bicikla s motorom i sličnih vozila. Najugroženija starosna kategorija dece je od osam godina, koja postaju samostalni učesnici u saobraćaju.
Početkom septembra za mnoge prvake počinje „ozbiljan život“ i put do škole mora da bude „savladan“.
U Sremskoj Mitrovici učenici će pokušati da edukuju vozače 21.septembra, naime đaci Osnovne škole „Sveti Sava” iz Sremske Mitrovice u utorak će u pratnji saobraćajne policije „regulisati” saobraćaj u blizini škole .
Akcija će se održati u Ulici Vuka Karadžića, preko puta Pravoslavne crkve.
Đaci će vozačima koji budu poštovali propise dodeljivati jabuku i plaketu u znak zahvalnosti, a onima koji prekrše saobraćajne propise limun i plaketu sa molbom da poštuju pravila. Pre izlaska na teren, učenicima će se u školi održati teorijska nastava o pravilnom ponašanju u saobraćaju.

You may also like