Ostala su još dva dana do početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.Cigaretu, kada počne da se primenjuje Zakon o zaštiti od duvanskog dima, građani neće moći da zapale na radnom mestu, u liftovima, hodnicima, čekaonicama.
Isto će važiti i za škole, fakultete, bolnice, prostorije štampanih i elektronskih medija, javna preduzeća. Tamo čak neće postojati ni prostorija za pušače. Pušenje od četvrtka neće biti moguće ni u javnom prevozu, autobusima, taksiju, avionu, ali ni u službenim vozilima.

Taksista (vlasnik vozila) je odgovorna osoba ukoliko neko pripali cigaretu u vozilu, sa ovim delom zakona su po našem saznanju upoznati i taksisti u Sremskoj Mitrovici i naglašavaju da će ovaj zakon poštovati.

Poslodavac u ostalim preduzećima, ustanovama i slično može, ali ne mora da otvori posebnu prostoriju za pušenje.Ona mora da ima ventilacioni sistem, koji je sastavni deo prostorije za pušenje i koji je fizički odvojen od drugog ventilacionog sistema, odgovarajuća vrata koja neće propuštati duvanski dim u druge prostorije i koja mora biti vidljivo obeležana sa naznakom koliko osoba može u njoj da boravi.
U ugostiteljskom objektu manjem od 80 metara kvadratnih vlasnik može da dozvoli ili da zabrani pušenje, dok je u objektima većim od 80 metara kvadratnih vlasnik dužan da najmanje polovinu stolova, pultova i šankova odredi za nepušače. Taj prostor mora biti kod ulaznih vrata.

Strastveni pušači za dva dana moraće da biraju koje će kafiće, restorane i kafane da posećuju jer će ih u mnogima od ovih objekata u uživanju u nikotinu onemogućiti jasno istaknut znak „Zabranjeno pušenje”.

Mitrovački ugostitelji uglavnom planiraju da budu pušački, oni koji imaju prostor manji od 80 kvadrata a veći lokali uglavnom još ne znaju na koji način će rešiti problem koji će ih dočekati 11.novembra.

Pušenje će biti dozvoljeno:

– u sopstvenom stambenom prostoru

– u ugostiteljskim objektima koji su manji od 80 kvadrata a koji se za to opredele

– u većim ugostiteljskim objektima, ali u odvojenoj prostoriji

– na radnom mestu u posebno određenim prostorijama

Prema poslednjim podacima, tri od četiri deteta u Srbiji živi u domu u kome drugi puše u njihovom prisustvu i takva deca češće postaju pušači. Duvanskom dimu na radnom mestu izložen je svaki drugi zaposleni, a čak tri četvrtine nepušača u svom organizmu ima kotinin. Pušenje je jedan od najozbiljnijih faktora rizika za nastanak malignih, kardiovaskularnih i drugih bolesti.
U Srbiji svakodnevno ili povremeno puši 37 odsto odraslih
Pušenje će po novom zakonu od 11. novembra biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima i radnom mestu, a za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu kazne su 5.000 za pojedince i od 500.000 do milion dinara za pravna lica.

You may also like