Grejna sezona je u mnogim gradovima je pod znakom pitanja. Dogovori između toplana i Naftne industrije Srbije oko kupovine mazuta su u toku, a većina Toplana u Srbiji nema zalihe mazuta. Toplane ne mogu da prihvate, kako kažu, previsoku cenu koju NIS traži za mazut.
U Sremskoj Mitrovici danas je održana sednica Upravnog Odbora Udruženja Tolana Srbije. Na skupu se raspravljalo o svim tekućim problemima domaćih toplana, pred početak grejne sezone.
Toplane još uvek nisu nabavile sve potrebne energente za predstojeću grejnu sezonu, zbog ranijih dugova prema dobavljačima, kažu predstavnici Udruženja toplana.

U toplanama se žale da im glavni problem stvara disparitet cena energenata i grejanja, te da je jedino rešenje u poskupljenju.Prosečna cena grejanja u Srbiji je od 65 do 67 dinara, po kvadratu.Poslednja cena mazuta iznosila je 47.32 dinara i ova cena se menja nedeljno a prati kurs dolara.
Predsednik Upravnog Odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović smatra da bi optimalna cena grejanja bila 72 ili 74 dinara. Dejan Stojanović navodi da u Srbiji 29 Toplana nema zalihe mazuta, pa bi jedno od rešenja za ove Toplane bilo pozajmica ovog energenta.U ovaj problem treba da se uključe kako lokalne samouprave tako i građani koji ne izmiruju svoje obaveze, dodaje Dejan Stojanović.
Udruženje toplana zatražilo je od Ministarstva energetike utvrđivanje nove metodologije za obračun cene grejanja prema kojoj će umesto prema inflaciji, cene grejanja usklađivati se sa svetskom cenom energenata i kursom dolara, jer ih dosadašnji način obračuna gura u gubitak. Ukoliko lokalne samouprave nisu u mogućnosti da odobre realno poskupljenje grejanja one treba da plate dugove toplanama iz svog budžeta – predlažu toplane. Toplane jesu u finasijskom kolapsu, a hoće li grejanje poskupeti to zavisi od lokalnih samouprava.
Mitrovačka toplifikacija je u grejnu sezonu ušla bez dugova, a žitelji Sremske Mitrovice su među prvima u Srbiji dobili grejanje.Međutim, kako kaže direktor Toplifikacije Slavko Sladojević potraživanja Mitrovačke Toplifikacije su velika i iznose preko 60 miliona dinara.Ako se nastavi i tokom ove grejne sezone neredovno plaćanje potrošača i mitrovačka Toplifikacija bi ušla u probleme zbog nabavke mazuta jer kako naglašava ove godine je skraćen rok plaćanja Naftnoj Industriji Srbije.
Toplifikacija Sremska Mitrovica greje 3.200 stanova i 80.000 m2 privrednih objektata.

You may also like