U Srbiji je od danas zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima i na radnom mestu, a za kršenje tog propisa kazne su 5.000 dinara za pojedince i od 500.000 do milion dinara za pravna lica.

Zakonom je pušenje zabranjeno „u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru“, kao i u prostoru „koji je funkcionalni deo prostora u kome se obavlja zdravstvena i socijalna zaštita, vaspitanje i obrazovanje, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za pozorišne i druge predstave“.

U ugostiteljskom objektu manjem od 80 kvadratnih metara vlasnik može da dozvoli ili da zabrani pušenje, dok je u objektima većim od 80 metara kvadratnih vlasnik dužan da najmanje polovinu stolova, pultova i šankova odredi za nepušače. Taj prostor mora biti kod ulaznih vrata.

Mitrovački vlasnici kafea manjih od 80 metara kvadratnih izgleda su doneli odluku da se u lokalima puši jer je danas u većini mitrovačkih lokala pušenje dozvoljeno.
Taksisti poštuju zakon jer u taksi vozilima u gradu od danas poštuje zakon te se u ovim vozilima ne puši.
Kako će ovaj zakon uticati na kafedžije koji poseduju lokale u kojima se mora odvojiti pušački prostor, ostaje da se vidi u narednim danima.

You may also like