Srbija• 15. 09. 2010. | Radio 021

Roditelji koji svojoj deci daju kapi Vigantol, trebalo bi da obustave primenu ovog preparata, kažu za Radio 021 u Agenciji za lekove. Do pojave štetnog jedinjenja, koje je nusproizvod veštačke gume, došlo je kada je plastična kapaljka u bočici zamenjena staklenom pipetom sa gumenim završetkom, a korisnici su prijavili čudan miris i ukus leka.
Proizvođač je sproveo analizu uzoraka i otkrio određene nečistoće, uključujući 4-vinilcikloheksen, jedinjenje koje potiče iz gumenog završetka pipete. Kako Pavle Zelić iz Agencije za lekove tvrdi za naš radio, nema opasnosti po zdravlje beba, budući da ovo jedinjenje postaje štetno u višestruko većim dozama.
„Primena o kojoj govorimo ovde ne spada u dugotrajnu primenu, tako da, iako se lek povlači sa tržišta, nema nekih egzaktnih dokaza da će on pokazati bilo kakvu toksičnost. Ovo su stotinama puta manje doze od onih koje bi mogle da izazovu neželjene reakcije, a kamoli toksičnost“, kazao je on.
Zelić je najavio da će proizvođač, nemačka firma „Merck“, ispitati kako je moglo doći do pojave ovog jedinjenja u leku, a javnost će biti obaveštena o tome. Bezbedan proizvod sa plastičnom kapaljkom će se uskoro ponovo naći na tržištu.
Vigantol kapi se daju bebama od rođenja do prve godine života, u količinama od jedne ili dve kapi dnevno, kao prevencija rahitisa. (A.F.)

You may also like