Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić i darodavac prof. dr Radmila Milentijević otkrili su danas u Višnjićevu spomenik Filipu Višnjiću, u okviru centralne svečanosti 31.VIŠNJIĆEVIH DANA. Spomenik Filipu Višnjiću rad je akademskog vajara akademika Save Halugina, skulptura je izrađena zahvaljujući donaciji dr Radmile Milentijević(79) penzionisana univerzitetska profesorka iz Njujorka koja je darivala 22.000 dolara opštini Šid. Čitav projekat je ostvaren u saradnji sa opštinom Šid, mesnom kancelarijom uz podršku pokrajinske Vlade.
Novopostavljeni spomenik, monumentalnu skulpturu visoku 2.40 metra, zajednički su otkrili dr Milentijević i predsednik Pajtić a skulpturu je osveštao njegova svetost Patrijarh srpski Irinej u prisustvu brojnih zvanica i gostiju, među kojima su bili pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predsednik Matice srpske dr Čedomir Popov, vladika sremski Vasilije, predsednik opštine Šid Nataša Cvjetković, poslanici republičkog i pokrajinskog parlamenta i drugi gosti. Otkrivanje spomenika Filipu Višnjiću organizovano je u okviru ovogodišnje manifestacije „Višnjićevi dani“ koja traje od 12. do 15. novembra a u ovom mestu održava već 31. put, počev od 1965.godine.
U okviru programa otkrivanja i osveštanja spomenika Filipu Višnjiću, nastupili su crkveni hor SVETI SAVA iz Sremske Mitrovice pesmom VOSTANI SERBIJE, prvaci drame Narodnog pozorišta u Beogradu Gojko Baletić i Boško Puletić , guslar Jovan Lakićević i drugi.

You may also like