Prema marketinškim i društvenim istraživanjima na reprezentativnim uzorku za populaciju u Srbiji iznad 18 godina, pokazalo se da populacija uglavnom nije informisana o zakonima i procedurama u vezi sa transplatacijom organa. Polovina je delimično informisana, a sama petina sebe smatra informisanim po tom pitanju.
Nacionalna kampanja Ministarstva zdravlja Produži život ima za cilj podizanje svesti gradjana Srbije o transplataciji i donorstvu organa, kako bi se povećao broj donora i smanjila dužina čekanja na organe za transplataciju. To znači i nadu da će mnogi pacijenti , kojima transplatacija predstavlja jedini vid lečenja, biti operisani na vreme i njihovi životi spašeni.
Primarius dr. Miroslav Kendrišić, vršilac dužnosti Direktora Opšte bolnice navodi da trenutno u našoj bolnici ima 30-tak pacijenata koji čekaju transplantaciju bubrega – ” Centar za dijalizu u Sremskoj Mitrovici je jedan od najvećih u Srbiji, trenutno se na dijalizi nalazi 154 pacijenata.Od toga 30 su potencijalni za donaciju bubrega, pet od njih je pozivano u toku ove godine nekoliko puta, na žalost tkiva nije bilo adekvatno.Inače, iz mitrovačkog centra za dijalizu kod 35 pecijenata je urađena transplatacija”
Imamo opremljeno odeljenje intezivne nege I neophodne aparate za utvrdjivanje moždane smrti. Očekujemo nabavku nove opreme -respiratori, odnosno veštačka pluća , kako bi pacijenti koji čekaju transplataciju na najbezbolniji način stigli na tercijalni nivo najavio je dr. Miroslav Kendrišić
Dr. Novka Ilić spec. anesteziolog I coordinator ovog programa kaže da je opšta bolnica aktivna kada su donorske kartice u pitanju.
“Zdravstvo u Srbiji ima stručne lekarske timove, sa iskustvom u transplantaciji a prema zakonu o transplataciji u Srbiji, donorske kartice izdaju za to ovlašćenje ustanove.Za našu teritoriju je to Centar za transplataciju u Novom Sadu.Podaci o vlasnicima kartica nisu dostupne javnosti ali mogu reći da je iz naše bolnice do sada poslato blizu 300 zahteva za donatorskim karticama”.
Podizanjem svesti građana Srbije o transplataciji i donatorstvu organa, koje bi za rezultat imalo povećan broj donora, smanjila bi se dužina čekanja na organe za transplantaciju. Istovremeno, to bi ulilo nadu da će mnogi pacijenti, kojima transplantacija predstavlja jedini vid lečenja, biti operisani na vreme, a njihovi životi spaseni.
Kako bi se povećala verovatnoća da oboleli kojima je to neophodno dobiju organ za presađivanje, od izuzetnog je značaja da što više građana shvati značaj transplantacije.
Probleme s bubregom ima i Vladimir Siljanin, učitelj,koji već 16 godina zbog bolesti putuje tri puta nedeljno po četiri sata dnevno.
Putuje iz Bačinaca I kako kaže nije lako, četiri sata dnevno provodi u bolnici odvojen od porodice, trpi bolove i očekuje transplataciju.
Pacijenti se redovno prevoze sanitetskim vozilom ako žive van Sremske Mitrovice.
Opšta bolnica Sremska Mitrovica u ključena je u program Produži život, na način koji je prihvatljiv za ustanovu sekundarnog nivoa.
Transplantaciju u Srbiji čeka 1.500 bolesnika.Jedan čovek koji zavešta organe može da spasi pet osoba. Mnogi bolesnici ne dočekaju tu transplantaciju.

You may also like