Odeljenje za medije Misije OEBS u Srbiji i DW akademija, za urednike medija iz Vojvodine, Presevske doline i urednike iz Sandžaka organizovali su šestodnevno studijsko putovanje. Osim urednika RTV Novi Sad i urednika Dnevnika, na studijsko putovanje pozvana je i urednica radija Ozon iz Sremske Mitrovice, Aštalkovski Šćekić Dijana.Ovo je još jedan dokaz o značaju lokalnih radio stanica za regiju ali i o uspehu privatne radio stanice Ozon iz Sremske Mitrovice.
Tokom studijskog putovanja biće organizovane posete medijima i medijskim institucijama u Bonu (DW – Deutsche Welle), Kelnu (WDR -Zapadnonemačka radio televizija), Diseldorfu (LfM NRW – Landesanstalt für Medien Nordrhein-Westfalen ) i Esenu (Medijska grupacija WAZ). Cilj programa je upoznavanje sa sistemom regulisanja i samoregulisanja medija u Nemačkoj na primerima regionalnih radija, televizija i štampe u saveznoj pokrajini Sevrna Rajna Vestfalija.
Stanovnici Nemačke na raspolaganju imaju veliku ponudu javnih servisa i privatnih preduzeća, nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija. Mediji su jedini privredni sektor koji je izričito zaštićen ustavom. Nema drugih zakona o medijima ili informisanju koji bi regulisali njihovo delovanje, ali poslovanje medijskih kuća uređen je nizom zakona na federalnom i pokrajinskom nivou.

You may also like