U nedelju 14. novembra 2010. godine u Sremskoj Mitrovici boravili su Nedžad Horozović i Jessica Žic, aktivisti CENTRA ZA NENASILNU AKCIJU iz Sarajeva iz Bosne i Hercegovine. Domaćin u Sremskoj Mitrovici bio im je Jovica Stević predsednik društva Srpsko-nemačke saradnje ogranak Sremska Mitrovica.
Cilj posete CENTRA ZA NENASILNU AKCIJU je prevazilaženje prošlosti na prostorima bivše Jugoslavije. Konkretno, istraživanja Nedžad Horozović i Jessice Žic je stradanje Podunavskih Švaba u Vojvodini od 1944. do 1948. godine.
Centar za nenasilnu akciju ima sedište u u Sarajevu i Beogradu. Tokom ovih godina bavio se stradanjima u ratovima od 1991. do 1999. u Jugoslaviji. Od ove godine pokrenuta su istraživanja o stradanju Nemaca u komunističkoj Jugoslavji. Jovica Stević je gostima poklonio knjigu PREOVLADAVNJE PROŠLOSTI VOJVODINI, od profesora Ilića, koji se bavio stradanjima Nemaca, Mađara i drugih manjima u Vojvodini, kao i knjigu o Stradanju Podunavskih Švaba u Jugoslaviji koja je pisana na engleskom, srpskom i nemčkom jeziku
Nakon posete Mitrovici, narednih dana posetili su Kuću pomirenja u Somboru, nemačko udruženje u Apatinu, spomenik Podunavskim Švabama u Gakovu i ostala mesta stradanja Vojvođanskih Nemaca.

Jovica Stević

You may also like