Popis stanovništva i popis poljoprivrede u Srbiji, koji su planirani za 2011. godinu, biće odloženi zbog nedostatka novca u budžetu, izjavio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović, prenosi Beta.

„Suočeni sa nedostatkom sredstava, bili smo prinuđeni da predložimo odlaganje terenske realizacije popisa stanovništva za šest meseci, odnosno za period od 1. do 15. oktobra 2011. godine, a popis poljoprivrede za 2012. godinu u periodu od 1. oktobra do 15. decembra“, rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vukmirović je podsetio da je zakonom bilo predviđeno se popis stanovništva obavi od 1. do 15. aprila, a popis poljoprivrede od 1. do 15. novembra 2011. godine.

Prema njegovvim rečima, „za popis stanovništva je trebalo oko 32 miliona evra, a u budžetu je obezbeđeno 10 miliona evra, a za popis poljoprivrede bilo je predviđeno 16 miliona evra, dok budžetom za tu namenu nisu predviđena sredstva“.

Napomenuo je da je kroz predpristupne fondove Evropske unije obećana podrška za popis poljoprivrede od devet miliona evra, a za popis stanovništva 10 miliona evra i to je jedan od dodatnih razloga zbog čega se pomera popis, jer bi ta sredstva trebalo da budu na raspolaganju u avgustu 2011.

Za popis poljoprivrede, kako je dodao, biće verovatno potrebna dodatna sredstva koja će se dobiti rebalansom budžeta.

Vukmirović je istakao da odlaganje popisa neće uticati na kvalitet prikupljenih podataka.

You may also like