BEOGRAD – U Srbiji je u planu izgradnja niza gasnih elektrana, ukupnog kapaciteta 950 megavata, a radi se i na pripremama za izgradnju podzemnog skladišta gasa Banatski Itebej, najavio je izvršni direktor „Srbijagasa“ Jovica Budimir.

„Te gasne elektrane treba da budu izgrađene u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Nišu“, rekao je Budimir.

Govoreći o planovima „Srbijagasa“, Budimir je istakao da su u toku razgovori sa „Naftnom industrijom Srbije“, koja raspolaže gasnim poljem Itebej, kako bi se realizovao projekat podzemnog skladišta gasa na tom gasnom polju. On je izjavio da kapacitet tog drugog podzemnog skladišta u Srbiji treba da bude milijardu kubnih metara gasa.

U vezi sa gasovodom „Južni tok“, Budimir je podsetio da je „Srbijagas“ potpisao ugovor za izradu projektne dokumentacije za taj magistralni gasovod, čija će dužina kroz Srbiju iznositi 400 kilometara. On je dodao da će kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznositi oko 40 milijardi kubika godišnje i da su planirana dva kraka – jedan za Republiku Srpsku, a drugi za Hrvatsku.

Podsećajući da je završena gasifikacija oko 95 odsto Vojvodine, dok je uži deo Srbije nepokriven gasovodnom mrežom, on je najavio da se planira gasifikacija Kolubarskog, Zlatiborskog, Raškog i Braničevskog okruga, čime bi bilo gasifikovano oko 60 opština u tim okruzima.
Autor:
Agencija Beta

Možda Vam se svidi i