U petak, 13. avgusta 2010. godine u sklopu četvorodnevnog programa pod imenom Šabački letnji festival (ŠLF), ka zagrevane za nastup Atheist Rap-a i povratnički koncert Goblina, sviraju već dobro poznati sremskomitrovčani One Big Hell i Zaipods. Zaipodsima je ovo prva svirka nakon učešća na demo festivalu u Puli i najvećem festivalu demo bendova u regionu koji se održava u Banja Luci.

ONE BIG HELL:
One Big Hell je alternativni/punk/grunge POP trio iz Sremske Mitrovice. Chine ga: Branko Sladic (bubnjevi) koji je svirao u par lokalnih punk rock i rock’n’roll bendova od kojih je najistaknutiji bio bend Gnom. On se takodje bavi tetoviranjem i poslovodja je prodavnice sportske opreme u Sr. Mitrovici. ; Djordje Radic (bass gitara/prateci vokali) koji je takodje i basista benda Flash Back, sa kojim svira pretezno stari dobri rock and roll i poneku moderniju numeru. Student je medicine u Novom Sadu; Nemanja Velimirovic (gitara/vokali) sa istorijom u alternativnim i punk/rock bendovima, od kojih je najistaknutiji bio Euthanasia, takodje svira sa punk bendom Shkart iz Rume i deo je projekta Elektro Boemi. Zavrsava Informatiku u Novom Sadu. Bend postoji od kraja 2004te godine, od kada je formacija menjana par puta, ali su gorepomenuti ostali od pocetka pa do dan danas.

Recenzija Singla “In The City” koji prethodi novom albumu

Retki su bendovi sa svešcu o tome da moraju da se bore i za sebe i za druge. Bendovi koji se otelotvore kao drski svedoci svega onog što se oko njih dogada. Oni za kratko vreme postanu dokaz da suština rock ‘n’ rolla nije u beskonacnom gitarskom mantranju, vec u osecanju i u energiji što može da se nade u komadu duše bez koga nema rock ‘n’ rolla uopšte.
U tome sigurno i leži razlog da i onda kada posežu za proverenim momentima punk rock istorije, One Big Hell nisu skloni lakim rešenjima. Njihovo oružje su rifovi i oni se ne boje da ih upotrebe u razmskavanju uštogljenog, malogradanskog intelektualizma.
Zato je muzika na “In The City” beskompromisna, dinamicna, prašteca i provokativna, a njeno preslušavanje dode kao neka vrsta psihoterapije. Ona nam predstavlja clanove benda kao neprijatne svedoke svoga vremena, koji sa samosvešcu koju treba poštovati tretiraju probleme protiv kojih se bore.
One Big Hell se ne bave samo površnom gorkom svakodnevicom, vec, sa jedne strane melanholijom generacije koja se granici vriskom iste, a sa druge njenom urbanom romantikom.
U celini, “In The City” je udar kakav se ne cuje cesto. Glas koji beži od šapata do vriska, gitare koje kidaju prostor, bubanj koji udara u stomak i stihovi kao služba potrebi preživljavanja u ovom nadrealnom svetu.
Moralno i socijalno posrnuce, samoizolacija, licemerje, surovost društva, to su krhotine od kojih One Big Hell sastavljaju svoju poetiku. Oni govore o svemu onome o cemu svakodnevni covek misli. Njihova “Sad Song” priziva osecaj blizine krajnjih, prelomnih emotivnih stanja; “Young And Furious” slika ogoljenu pricu generacije koja ne želi da prihvati egzistencijalni besmisao; “The Void” koja nastaje verovatno nakon umakanja duše u kiselinu, a zatim njenog razapinjanja na krst da se osuši i “In The City” koja je inteligentno odabrana kao naslovna, jer predstavlja konglomerat svih markera One Big Hell poetike “All alone without reason/ All alone in the city tonight.”
One Big Hell su kao kilogram vitamina ubrizgan direktno u srce svog malog grada.

A. B. pomalo hronicar scene
Sremska Mitrovica, oktobar 2006

ZAIPODS:
ZAIPODI su sa meseca. Kombinacijom tri benda nastali su ZAIPODI. ZAIPODI Vas vode u novu dimenziju zvucnih erekcija. Homosapiensi koji vole da sviraju, druze se tri cetiri probe i snimili su tri pesme do sada. Uskoro i album, kao i kratka knjiga “Kako najbrze napraviti bend”… ZAIPODI Vas pozivaju da ih dodate na vash svemir i da se druzimo intezivno….Lepse je u gomili. Sviracemo sa kim god hocemo a ko nas pozove i mi cemo njega.

You may also like