Projekat za razvoj preduzetništva, Nacionalne službe za zapošljavanje i Garancijskog fonda počinje sutra u osam gradova u Vojvodini. Reč je o projektu koji finansira Austrijska agencija za razvoj ADA, a podrazumeva organizovanje obuke za sve koji su uključeni u proces stvaranja povoljnog ambijenta za razvoj preduzetništva u Vojvodini. Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekata, istakavši da ima punu podršku Vlade Vojvodine i Sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, jer se u nekoliko aspekata podudara sa programom Vlade u oblasti zapošljavanja.
Vasin je dodao da je planirana obuka za oko 550 nezaposlenih lica, budućih preduzetnika i preduzetnica, potencijalnih učesnika konkursa za START UP programe za pokretanje sopstvenog biznisa.

„Projekat omogućuje pomoć u daljem poslovanju licima koja su koristila sredstva i podsticajne mere i vrlo kvalitetnu obuku i sticanje prvih znanja nezaposlenim licima koja nameravaju da krenu u preduzetničke vode“, objašnjava Vasin.

Projekat će trajati 18 meseci i u tom periodu biće organizovane obuke za nekoliko ciljnih grupa. Priliku da se obučavaju imaće oko 100 savetnika i savetnica Nacionalne službe za zapošljavanje i Garancijskog fonda Vojvodine, kako bi što bolje pružili kompetentnu podršku nezaposlenim licima koja žele da pokrenu sopstveni biznis. Takođe, oko 200 preduzetnika i preduzetnica steći će znanja i veštine potrebne za opstanak i razvoj sopstvenog biznisa, kao i za što bolje pozicioniranje na tržištu.Pored Sremske Mitrovice, projekat će se odvijati i u Novom Sadu Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Vršcu i Pančevu .

Pored NSZ-Pokrajinske službe za zapošljavanje i Garancijskog fonda AP Vojvodine, koji su partneri i korisnici projekta, kancelarija projekta u Vojvodini je Centar za preduzetništvo i menadžment (CPM), dok su nosioci projekta WIFI – kancelarije iz Srbije i Hrvatske, BFI Burgenland – najveći austrijski obrazovni institut koji zastupa i edukuje zaposlene i nezaposlene u okviru socijalnih partnerstva i L und R. Reiter & Riesenfelder – Ustanova za socijalna istraživanja koja sprovodi socijalna istraživanja za više međunarodnih institucija.

ADA -Austrijsku agenciju za razvoj i saradnju osnovala je Vlada Republike Austrije, a od 2004. godine ADA je operativni deo austrijske organizacije za saradnju sa jugoistočnim zemljama (OEZA). ADA sarađuje sa vladama partnerskih zemalja Jugoistočne Evrope i ostalim zemljama koje sufinansiraju ADA projekte.

WIFI je jedan od najvećih evropskih obrazovnih instituta u vlasništvu Austrijske privredne komore. WIFI pokriva sve oblasti obrazovanja: formalno stručno obrazovanje, akademsko i stručno poslovno obrazovanje.

You may also like