Kazneni poeni za nepoštovanje saobraćajnih propisa od danas se unose u centralni registar MUP Srbije.
Ovakav sistem trebalo bi da smanji mogućnosti za korupciju jer će podatke o zarađenim negativnim bodovima moći da vide samo ovlašćeni službenici, ali ne i saobraćajac koji zaustavi vozača. Kazneni poeni neće se upisivati u vozačku dozvolu.
Prvog dana novembra na snagu stupa i pravilnik o oduzimanju dozvole.
Kada vozač sakupi 18 negativnih poena, postupak za oduzimanje dozvole mora da bude pokrenut najkasnije za tri dana. Kazne očekuju i vozače koji nisu nabavili odgovarajuće gume. U policiji najavljuju da će strogo kontrolisati da li su automobili opremljeni pneumaticima za zimu na pogonskim točkovima.
Od danas stupa na snagu i obaveza da su vlasnici vozila obavezni da imaju zimsku opremu, mada će kao i prethodne sezone, moći da koriste sve četiri letnje gume ako imaju šaru dubine najmanje četiri milimetra ili dve zimske gume na pogonskim točkovima.
Prema ranijoj odluci Ministarstva za infrastrukturu, za sledeću zimu je odložena primena zimskih guma na sva četiri točka. Do tada će se striktno primenjivati odredbe starog pravilnika, koji predviđa upotrebu najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri letnje gume sa dubinom šare od najmanje četiri milimetra.
U zimskom periodu je obavezna i upotreba lanaca za sneg na pogonskim točkovima, gde je to predviđeno.

You may also like