Novi pravilnik o držanju pasa

Iako je u Sremskoj Mitrovici, pa i u čitavoj Srbiji, zabranjeno da se veliki i srednji psi šetaju bez povoca i brnjice, novim pravilnikom to je omogućeno ukoliko je pas dresiran.
Vlasnici bul terijera, stafordskih terijera i pit-bulova moraće zajedno sa svojim psima da pohađaju specijalnu obuku, a oni koji su krivično gonjeni za dela sa elementima nasilja neće ni moći da drže pse ovih rasa, propisano je novim pravilnikom o načinu držanja pasa. Potpuna zabrana odnosi se i na maloletnike. Pri kupovini psa, građani će morati da prilože potvrdu da nisu kažnjavani, dok će novi vlasnik psa morati da ima odgovarajuću dokumentaciju da je ljubimca nabavio u registrovanom uzgoju, a taj ko drži uzgoj mora imati sertifikate da je prošao obuku i da je osoba koja može da se bavi dresurom
Ovi propisi stupaju na snagu sledeće nedelje, a prema pravilniku, u kategoriju „opasni psi“ spadaju bul terijeri, staford terijeri, američki stafordski terijeri, mini bul terijeri i mešanci tih rasa, kao i pit-bul terijeri i njihovi mešanci, koji ne potiču iz kontrolisanog uzgoja.
Razlog za donošenje ovog pravilnika je da se jasno propišu pravila držanja pasa, da se smanji agresivnost kod onih rasa koje imaju genetsku predispoziciju da se kod njih razvije agresivno ponašanje, kao i da se preciziraju uslovi pod kojima se psi mogu držati, ističe načelnica veterinarske inspekcije.
Kinološki savez će izdavati potvrdu da je pas uspešno socijalizovan, što znači da nije opasan po svoju okolinu.

You May Also Like