Tokom 2010. Godine Opstinski odbor Crvenog Krsta Sremska Mitrovica u saradnji sa gradskim Zavodom za transfuziju krvi organizovali su 37 dobrovoljnih akcija davanja krvi u kojima je ucestvovalo 1.845 dobrovoljnih davalaca.
Prema recima nacelnice mitrovacke sluzbe za transfuziju krvi dr. Danice Kokar-Gusa, ovaj broj davalaca samo donekle zadovoljava potrebe za zalihama krvi u nasoj bolnici gde je godisnje potrebno 3.500 – 4.000 krvnih jedinica, sve u zavisnosti od potrebe pacijenata u datom momentu. Odredjeni deo krvi u zalihama koristi se kao crvena krvna zrnca, deo kao krvne plocice, a deo kao krvna plazma, tako da se, prakticno, od jednog davaoca ponekad moze snabdeti tri pacijenta sa razlicitim potrebama.
S obzirom na to da je odziv dobrovoljnih davaoca u nasoj opstini ipak nedovoljan, doktorka Kokar smatra da je u narednom periodu neophodno raditi na motivaciji gradjana, kao I na razbijanju straha od eventualnih posledica davanja krvi. Naravno, od esencijalnog je znacaja informisanje mladih ljudi, kao potencijalnih dobrovoljnih davaoca krvi.

You may also like