OSCE Mission to Serbia i Deutsche Welle organizuju studijsko putovanje „Budućnost Evropa: Regulisanje i samoregulisanje lokalnih i regionalnih medija – iskustva u Saveznoj Republici Nemačkoj“.
Na studijsko putovanje organizovano za Urednike elektronskih medija iz Srbije od 18. do 24. decembra 2010. godine, odlaze novinari iz Danas Dailya, RTV Preševa, TV Aldi, RTV Regionalna, Radio 100+, NDNV, Blic-a, Studija B, Radio Aktiva iz Bečeja i radija Ozon iz Sremske Mitrovice.

Novinari će posetiti Bon, Keln i Esen u zapadnonemačkoj saveznoj pokrajini Severna Rajna i Vestfalija.
Informacioni mediji su jedini privredni sektor u Nemačkoj koji je izričito zaštićen ustavom. Pravo na slobodu štampe i mišljenja garantovani su Članom 5. Ustava Savezne Republike Nemačke. Sloboda mišljenja, međutim, ne znači da je novinarima ili redakcijama dozovoljeno da svesno plasiraju neistine, izmišljene optužbe ili čak klevete. Očuvanje kvaliteta i profesionalizma u novinarstvu te održavanje etičkih standarda brižljivog načina izveštavanja obezbeđuje Nemački savet za štampu. Mediji njime sami sebe regulišu i to na osnovu Kodeksa štampe.
U Nemačkoj nema drugih zakona o medijima ili informisanju koji bi regulisali isključivo delovanje štampe, radija, televizije ili internet-portala. Ipak, poslovanje izdavačkih kuća, radio i televizijskih stanica te internet-servisa uređuje niz zakona (recimo, protiv stvaranja monopola) i instanci (npr. za dodeljivanje licenci za emitovanje programa) na nivou federacije i na pokrajinskim nivoima.Nemci na raspolaganju imaju široku i šaroliku ponudu javnih servisa i privatnih preduzeća,nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija.
Redakcijski i poslovni pritisak na medije raste i u Nemačkoj zahvaljujući povećanoj konkurenciji koju čine novi mediji, stalnim, a mobilnošću društva uslovljenim promenama u potrebama konzumenata informacija te oštrijim zahtevima za umnožavanjem profita i smanjivanjem troškova podstaknutim globalnom ekonomskom krizom. Nemačka medijska scena se danas zato stalno menja, no proverene etičke i profesionalne novinarske vrednosti ostaju da važe.
To se ne odnosi samo na internacionalno aktivne ili nacionalne već pre svega na regionalne i lokalne novine, radije, televizije i internet-prezentacije. U ovoj mnogoljudnoj a izrazito federalno uređenoj zemlji upravo naizgled male lokalne novine ili regionalne televizije imaju važnu ulogu i u vezivanju građana za zajednice u kojima žive ali i za očuvanje demokratije na svim nivoima, od najnižih struktura uprave do savezne države.
Ovo studijsko putovanje ima za cilj da informiše novinare o svim ovim aspektima međusobnih odnosa između medija, privrede, politike i društva.

You may also like