Izvor – Ozon radio -16.novembar – Nikoleta Todorović
U organizaciji Centra za socijalni rad SAVA i Udruženja hranitelja HRABRO SRCE 022, 14. decembra u čitaonici sremskomitrovačke biblioteke Gligorije Vozarević održana je priredba povodom otvaranja izložbe likovnih radova dece na porodičnom smeštaju.
Ovaj događaj je proizvod ideje stručnjaka zaposlenih u Centru, kao i članova hraniteljskih porodica da predstave ovu decu u pravom svetlu: kao velike male ljude i buduće punopravne članove našeg društva, kreativne i inteligentne, koji već sada svoje ideje i ciljeve sprovode u delo, u ovom slučaju kroz dečije likovno stvaralaštvo.
‘S obzirom na to da našim društvom, nažalost, često vladaju predrasude, svesni smo toga da deca koja su na porodičnom smeštaju često bivaju gledana kao problematična i potencijalno delikventna, što ni slučajno nije tako. Iz tog razloga, zajedno sa novoosnovanim Udruženjem hranitelja, rešili smo da upriličimo ovu priredbu i izložbu kako bismo razvili drugačiju svest o ovoj divnoj deci. Ovakvim manifestacijama oni dobijaju priliku da pokažu svoje kvalitete i kreativnost. Mi u Centru pratimo njihovo odrastanje, znamo za njihove kvalitete i potencijale i, u skladu s tim, po izlasku iz hraniteljskih porodica, pomažemo im da pronađu svoje životno opredeljenje i posao.’ – kaže direktorica Centra za socijalni rad Snežana Stanisavljević.
Po njenim rečima, u gradu ima šezdeset troje dece smeštene u četrdeset hraniteljskih porodica, dok u ovom momentu ima i izvestan broj potencijalnih hraniteljskih porodica koje su prošle kroz određenu obuku i spremni čekaju svoju decu.
U suštini, u Centru su veoma zadovoljni razvojem hraniteljstva u našoj Opštini i ohrabreni lepim dosadašnjim rezultatima, za 2011. godinu imaju nekoliko srodnih ciljeva kao što su 1. začetak i razvoj specijalizovanog hraniteljstva koje podrazumeva još ozbiljniji i zahtevniji vid hraniteljstva jer bi korisnici bili deca sa posebnim potrebama, i 2. porodični smeštaj za bolesne i stare. Ovo su neki od planova koji svoju realizaciju očekuju tokom sledeće godine.
Što se tiče samih hraniteljskih porodica, posao koji preuzimaju na sebe je zaista ozbiljan i veoma odgovoran. U cilju olakšavanja svog zadatka, hraniteljske porodice su i zvanično osnovale uruženje građana pod nazivom ‘Hrabro Srce’ vođeni idejom o efektnijoj razmeni iskustava i dečijem druženju. Iako kao takvo ovo udruženje postoji i funkcioniše već par meseci, još uvek nemaju prostorije u kojima bi sami organizovali sastanke, priredbe, možda i rođendanske proslave za decu itd.
Od niza aktivnosti upriličenih za decu iz hraniteljskih porodica tokom tekuće godine, do kraja decembra ostao je još onaj, za decu uvek najlepši – priredba povodom Nove Godine uz Deda Mraza i novogodišnje paketiće. Ova priredba bi trebalo da se održi u pozorištu Dobrica Milutinović, prema preliminarnim planovima – 30. decembra. ‘Od samog početka razvoja hraniteljstva u gradu’, rekla nam je direktorica Centra, ‘imamo lepu saradnju sa Pozorištem, a standardni sponzor kupovine i obezbeđivanja paketića je mitrovački Rotari Klub’.
Ozon radio i Centar za socijalni rad Sava u Sremskoj Mitrovici za sledeću godinu planiraju još bliskiju saradnju, na obostrano zadovoljstvo i radi bolje informisanosti naših slušaoca o delatnostima vezanim za socijalno ugrožene grupe u našoj Opštini.

You may also like