Najveći festival folklora u regionu „Srem folk fest“, sedmi po redu, zvanično je otvoren preksinoć u najvećem sremskom gradu. Zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice dr Srđan Kozlina poručio je da se Mitrovica i Srbija uključuju u evropske tokove i da je igra ta koja dodatno povezuje narode i učvršćuje prijateljske veze. Festival organizuju Centar za kulturu „Sirmijumart“, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i traje do četvrtka. I ove godine na festivalu se okupilo mnogo izvođača iz različitih zemalja širom sveta.

Uz veliki broj posetilaca i turista kojima je ovo jedinstvena prilika da posete Sremsku Mitrovicu, tradicionalni Festival folklora ponovo će Mitrovčane učiniti dobrim domaćinima, a grad predstaviti kao kulturni centar čitavog regiona. Celovečernji programi organizovani su u specifičnom ambijentu sirmijumskog Žitnog trga u centru grada, a iz večeri u veče prati ga više hiljada posetilaca.

Na ovogodišnjem sremskom festivalu nastupa 15 ansambala iz devet zemalja – Grčke, Italije, Izraela, Rumunije, Poljske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, sa više od 500 učesnika.

– Pored velikog broja učesnika iz raznih zemalja, i ove godine uspeli smo da, finansijski i organizaciono, učinimo Srem Folk Fest najvećim festivalom folklora u regionu. Ove godine, sa velikim zadovoljstvom, ugostili smo ansambl iz Izraela, kao i mnoge ansamble iz čitave Evrope. Veoma je važno to što su troškovi čitavog festivala manji nego prošle godine i iznose oko milion dinara, rekao je Josip Novotni, direktor festivala.

Domaćin festivala i umetnički rukovodilac KUD-a „Branko Radičević“ iz Sremske Mitrovice Dragan Đorđević objasnio je da je učešće ansambala i interesovanje za Festival svake godine sve veće.

– Ono što je veoma važno jeste činjenica da svake godine Festival posećuje sve više ljudi, a turističke organizacije dovode sve više turista u naš grad. Ove godine ugostićemo i turiste iz Kine koji dolaze specijalno na „Srem Folk Fest“, a pored manifestacije u našem gradu, koncerti će se održati u Rumi, Staroj Pazovi, Šidu i Noćaju, istakao je Đorđević.

Folkloraše je juče primio i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović koji je naglasio da je održavanje festivala u gradu dobra preporuka za Mitrovicu kao zanimljivu turističku destinaciju i dobra prilika da se šire i neguju prijateljstva sa gostujućim zemljama.

Autor: J. Z.

You may also like