Servisi Geodetskog zavoda još uvek ne rade

Od strane Ozon
0 komentar

Intenzivno se radi na proveri informacionog sistema Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) koji je preventivno zaključan zbog hakerskog napada.

I zavod u Sremskoj Mitrovici ne radi protekla dva dana.

To je rekla Maja Radović iz RGZ-a i ističe da podaci nisu ugroženi i da građani ne treba da brinu.

Radović je rekla da se sistem pažljivo proverava, deo po deo, i da je akcenat na bezbednosti podataka zbog čega nijedan stručnjak ne može da kaže koliko je vremena potrebno da se sve vrati u normalu.

Dodala je da pristup sistemu nemaju ni zaposleni ni spoljni korisnici preko kojih bi, kako kaže, hakeri mogli da nastave da napadaju, ističući da su oni koji u sistem ulaze onlajn najveća opasnost. Prema njenim rečima, primećene su hakerske aktivnosti i prema drugim državnim institucijama, a napad na Republički geodetski zavod je, ističe, deo sistemskog napada prema celokupnoj infrastrukturi države Srbije. „Napad ne bi trebalo da se ni na koji način odrazi na bezbednost podataka i apelujemo na strpljenje građana. E-katastar i e-šalter imaju najvažniju ulogu i prioritet su za puštanje u rad“, navela je Radović i naglasila da ne postoji razlog za zabrinutost. Zastoj na tržištu nekretnina Dodala je da RGZ ima podršku tima stručnjaka koji se bave sajber bezbednošću iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, MUP-a, BIA-e i drugih državnih organa, te da se intenzivno radi na otkrivanju uzroka, forenzici, sprečavanju problema i zaštiti podataka. Govoreći o efektima zaključavanja sistema, Radović je kazala da nema kupoprodajnih transakcija, da je obustavljeno izdavanje građevinskih dozvola i da nema mogućnosti za uzimanje listova nepokretnosti niti davanja hipotekarnih kredita. Navela je da baze RGZ sadrže podatke o 18 miliona parcela, ali da postoje rezervne kopije svih podataka.

 „Sve što postoji u digitalnom, postoji i u papirnom obliku. U najgorem slučaju, kada bi se i dogodilo da sve nestane, sva dokumentacija postoji u arhivama. Jedino što trenutno izaziva nervozu je to što tržište nepokretnosti ne funkcioniše i što poslovi ne mogu da se obave“, kazala je Radović, za televiziju K1.

Dodala je da su građani samo trenutno sprečeni da obavljaju kupoprodajne aktivnosti i da neće biti pada, već da je reč o zastoju na tržištu nekretnina. „Čim sistem bude ponovo funkcionalan, građani će obaviti sve svoje poslove i kupoprodaje. Malo će samo da pričekaju i da se strpe. Skuplje je da brzo pustimo u rad sisteme i da oni ostanu nezaštićeni nego da pričekamo“, kazala je Radović.

Možda Vam se svidi i