U Muzeju Srema, 16. novembra s početkom u 19:00 časova, organizuje se izložba po nazivom „Sedam vekova od od smrti kralja Milutina-Banjska i Gračanica“.

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je kralj Srbije i jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku. Rođen je oko 1253, a umro 29. oktobra 1321. u Nerodimlju kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji.

Sveti kralj Milutin bio sin Uroša I i kraljice Jelene, i brat Dragutinov.

Sveti kralj Milutin, iz dinastije Nemanjića, bio je mlađi sin kralja Uroša Prvog, mlađi brat kralja Dragutina i otac kralja Stefana Dečanskog.

Ratovao braneći veru svoju i narod svoj. Ratovao je protiv Mihaila Paleologa zato što je ovaj bio primio uniju i prisiljavao sve narode Balkanske i monahe Atonske da i oni priznadu papu.

Ratovao protiv Šišmana cara Bugarskog i Nogaja cara Tatarskog, da bi zemlje svoje odbranio. Svi ratovi njegovi bili su uspešni, jer se neprestano Bogu molio i u Boga uzdao.

Sazidao preko 40 crkava. Osim onih u svojoj zemlji, kao: Treskavac, Gračanica, sv. Đorđe u Nagoriču, sv. Bogorodica u Skoplju, Banjska i t.d. on je zidar crkve i van svoje zemlje, u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu, u Sv. Gori. Upokojio se u Gospodu 29. oktobra 1320. god. Telo njegovo pokazalo se uskoro netljenim i čudotvornim.

Kao takvo ono i danas počiva u Sofiji u crkvi „Svetoga Kralja“.

.

Možda Vam se svidi i