IZMD Troje dece na respiratorima

Od strane Ozon
0 komentar

U Institutu za majku i dete trenutno je četvoro kovid pozitivne dece, a njih troje je na respiratorima – jedno ima 17 godina, drugo 15 godina, a najmlađa je beba od pet meseci, izjavio je doktor Vladislav Vukomanović. 

On je za RTS rekao da je svaki pacijent koji je na respiratoru životno ugrožen i da razmišljanje moje dete sigurno neće da se zarazi nije dobar način razmišljanja. 

„Tako i u ovom slučaju 17-godišnji dečak koji je gojazan, devojčica od 15, odnosno 16 godina, bez nekih komorbiditeta i petomesečno odojče“, kazao je Vukomanović. 

Na pitanje da li je ovo prvi put da su deca na respiratoru, on je naveo da je sada drugačiji klinički obrazac manifestacije infekcije kod dece. 

„Pre samo šest meseci dominantni, kada je reč o težini bolesti, bili su bolesnici sa multisistemskim inflamantornim sindromom. Mi smo ih imali ovde oko 55, nešto možda i više. Svi su izlečeni i nadamo se potpuno zdravi“, naveo je Vukomanović. 

Kako je dodao, sada se radi o pacijentima sa teškim upalama pluća. 

Dodao je da porastom broja zaraženih među odraslima, raste broj i zaražene dece. 

„Ono što je loša vest, da ne kažem alaramantna vest, jeste da deca sada ispoljavaju veoma, veoma težak oblik bolesti. Razmišljanje moje dete sigurno neće da se zarazi nije dobar način razmišljanja. Prvo roditelji vakcinišite se svi, a odobrena je i vakcinacija dece od 12 do 18 godina, posebno za ugrožene grupe bolesnika kod kojih bolest može da bude teška“, poručio je Vukomanović.

Možda Vam se svidi i