Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), hrana i piće su u septembru poskupeli za 2,3 odsto, usluge restorana i hotela za 0,8 odsto, a struje i gasa za pola procenta. Direktor RZS Miladin Kovačević kaže da sesmirivanje cena može očekivati već sledeće godine. On navodi da su cene hrane i pića glavni faktor porasta cena u septembru u odnosu na avgust.

– Ove cene su u septembru u odnosu na avgust porasle za 2,6 odsto, a najveći udeo u njihovom rastu su imali meso i sezonsko povrće, koje značajno vuče indeks cena -rekao je Kovačević.

On je, gostujući na RTS-u istakao, da je, kada se gleda cela ova godina, najznačajniji bio rast cena energenata, što se dešavalo od početka godine i dodao da je cena nafte prošle godine bila ispod 30 dolara po barelu, a da je sada premašila 80 dolara.

Govoreći o mogućim daljim kretanjima istakao je da sedo kraja godine može očekivati još povećanja cena raznih proizvoda,a na osnovu onoga što Ministarstvo finansija predviđa u planiranju budžeta, a pre svega u nacrtu rebalansa ovogodišnjeg budžeta, da smirivanje cena može uslediti naredne godine.

– Prema prognozama MMF-a u poslednjem izveštaju, rast cena je u najvećoj meri posledica disbalansa koji je napravila pandemija, a koji se ogleda u neusklađenosti ponude i potrošnje – rekao je Kovačević.

Možda Vam se svidi i