Završena šahovska Olimpijada: Uspešne tri igračice ŠK Sirmium

Od strane Ozon
0 komentar

U Indijskom gradu Čenaju održava se 44. šahovska olimpijada u ženskoj i apsolutnoj konkurenciji. U prestonici države Tamil Nadu, predstavnike ima i Šahovski savez Srbije.

Srpski ženski tim je, sa prosekom od 24 godine, među najmlađima na Turniru.

Marina Gajčin

Srbija

Srbija je imala kolosalnu šansu da takmičenje okonča među pet najboljih, ali su poraženi od jakog Azerbejdžana (2½:1½), što im je donijelo solidnu 20. poziciju.

U poslednjem kolu devojke su pobedile favorizovanu reprezentaciju Španije i došle do deobe od 6. do 14. mesta, po dodatnim kriterijumima su 13. od ukupno 162 reprezentacije.
Muški tim je izgubio od jake reprezentacije Azerbejdžana i završio takmičenje na deobi od 11. do 24. mesta, po dodatnim kriterijumima su 20. od ukupno 188 reprezentacija.
U ženskoj reprezentaciji Srbije veoma uspešno su nastupile tri igračice ŠK Sirmium, Tijana Blagojević, Jovana Erić i Marina Gajčin.

Teodora Injac, Tijana Blagojević, Jovana Erić i Marina Gajčin, i selektorka Irina Čoluškina

Uzbekistan u muškoj i Ukrajina u ženskoj konkurenciji novi su olimpijski šampioni.

Tabela: Uzbekistan i Jermenija 19, Indija II 18, Indija, SAD i Moldavija 17, Azerbejžan, Mađarska, Poljska i Litvanija 16, Holandija, Španija, Francuska, Engleska, Grčka, Izrael, Kazahstan, Njemačka, Kuba, Srbija, Brazil, Crna Gora, Austrija i Peru 15…

Kod žena je, kolo pre kraja, u najpovoljnijem položaju bila domaća selekcija, ali su Indijke pale na najvažnijem ispitu i neočekivano poražene od SAD sa 3:1. Zbog toga su se morale zadovoljiti tek trećim mestom, a njihov kiks su iskoristile Ukrajinke i Gruzijke, istovjetnim trijumfima (3:1) nad Poljskom i Azerbejdžanom.

Ženska reprezentacija Srbije je bila bolja od muških kolega i zauzela 13. mjesto, pet više od očekivanog rezultata (po rejtingu). Time je ponovljen rezultat iz 2016. (Baku), tako da 7. mjesto iz 2008. (Drezden) ostaje i dalje najbolji plasman za nastupe pod ovim imenom.

Parove, rezultate i tabele u „Open sekciji“ pronađite NA OVOM LINKU.

Parove, rezultate i tabele u „Ženskoj sekciji“ pronađite NA OVOM LINKU.

Možda Vam se svidi i