Gradsko prvenstvo osnovnih škola u šahu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U organizaciji Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica od 11. do 14. marta u prostorijama Šah kluba Srem biće održano Gradsko prvenstvo osnovnih škola u šahu.

Takmičenja u šahu su u Sremskoj Mitrovici obnovljena prošle godine i naišla su na izuzetno zanimanje i odziv mitrovačkih osnovaca. Poučeni iskustvom organizatori su primali prijave do srede 07. marta i ukupno je prijavljeno 170 mladih takmičara što će ovo takmičenje učiniti i najvećim gradskim školskim prvenstvom u 2019. godini. Masovnost takmičenja došla je kao kruna rada jednog kruga učitelja i nastavnika zainteresovanih da šah ponovo nađe svoje mesto u našoj sredini. Savez je u okviru svojih redovnih aktivnosti dao podršku entuzijastima, a naši osnovci su očigledno zavoleli ovu drevnu igru i žele da se takmiče.

U ponedeljak, 11. marta snage će odmeriti najmlađi, učenici od 1. do 4. razreda. Od 15 časova biće održan kvalifikacioni turnir za učenike 6. razreda Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ iz Mačvanske Mitrovice koji su ujedno i škola sa najviše prijavljenih takmičara.

Program u utorak, 12. marta od 9 časova otvoriće devojčice (5, 6. i 7. razred). Od 11 časova nastupaju dečaci 5. razred, a od 14 časova dečaci 7. razred.

U sredu od 9 do 13 časova igraju dečaci 6. razred, a od 14 do 17 časova dečaci i devojčice 8. razred.

U četvratak od 9 časova počinje ekipno takmičenje.

Pobednici gradskog takmičenja plasiraće se na okružno prvenstvo koje će se održati u nedelju, 17. marta u Banovcima. Prevoz za sve takmičare na okružno prvenstvo obezbedila je Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport na čelu sa načelnikom gospodinom Ilijom Nedićem.

Masovnost gradskih turnira dokaz je da se šah polako vraća u naš grad i to na najbolji način kroz takmičenja najmlađih. Generalni sekretar Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica Nemanja Crnić istakao je da odnos učiteljica i nastavnika koji se angažuju za promociju šaha predstavlja ključ masovnosti. Pomenuo je i najagilnije u ovom projektu – učiteljicu Milu Pavlović iz O.Š. „B.P.Pinki“ i nastavnika Baneta Žilića iz O.Š. „D.R. Narod“ iz Mačvanske Mitrovice. Ove dve škole ujedno su i najmasovnije u broju takmičara.

Ovogodišnje turnire vodiće Petar Benković, jedan od naših izuzetnih šahista i šahovskih pedagoga poštujući u potpunosti propozicije i pravila koje su zajednički doneli Savez za školski sport Srbije i Šahovski savez Srbije.
Velika zahvalnost Savez duguje i Šahovskom klubu Srem na ustupljenim prostorijama šah kluba za održavanje ovog takmičenja koje će ujedno biti i najveći šahovski festival za decu u našem gradu u ovoj deceniji.

Možda Vam se svidi i